Set anys i mig de presó per a l'home que va dir en les xarxes que volia matar Sánchez i que tenia un arsenal d'armes de guerra

L'Audiència Nacional destaca la "fixació indestructible" que tenia per posar fi a la vida del president espanyol a pesar que l'amenaça no era "creïble ni factible"

Manuel Murillo, condemnat per amenaçar d'assassinar Pedro Sánchez
Manuel Murillo, condemnat per amenaçar d'assassinar Pedro Sánchez / Europa Press

L'Audiència Nacional ha condemnat a set anys i sis mesos de presó Manuel Murillo, l'home que va proposar el 2018 posar fi a la vida del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El motiu, que s'oposava a l'exhumació de les restes mortals de Francisco Franco que l'executiu havia començat a tramitar.

En una sentència d'aquest dilluns, la secció quarta de la sala penal imposa a Murillo dos anys i mig per un delicte d'homicidi en grau de proposició i cinc més per depòsit d'armes de guerra. A més, el condemna a huit anys de privació del dret a la tinença i port d'armes.

La resolució judicial es remunta a l'inici de les amenaces, que fixa en la participació de Murillo en el grup de WhatsApp "Terrassa per Espanya". Va ser en aquest xat quan, a partir de juny del 2018, el condemnat va començar a publicar missatges en què es manifestava en contra de l'exhumació de les restes del dictador del Valle de los Caídos.

Ja en aquell moment, l'individu va llançar els primers avisos: "Si cal me n'aniré armat i m'asseuré en la tomba de Franco i si se m'acosten dispare. Si toquen Franco suggerisc que comence la guerra una altra vegada pel nostre honor (...). I aquesta vegada no en deixarem ni un". Els missatges viraren cap a un objectiu clar amb el pas dels mesos. "A Sánchez cal anar a caçar-lo com una banya (cérvol) i posar el cap en el fumeral. Tants caçadors a Espanya i cap té collons. Només maten pobres animalets que no trenquen Espanya, a aquest sí que cal caçar-ho", sostenia en un dels missatges.

L'Audiència destaca la "fixació indestructible" i la "voluntat de posar fi a la vida" de Sánchez que tenia l'home, amb el propòsit de "produir un canvi en la situació política espanyola". Així les coses, es va arribar a mostrar conscient en el xat que per a "volar caps" havia d'haver-hi "més organització" amb la condició de causar "terror".

A més de les manifestacions explícites, el tribunal valora com a circumstància de l'alta perillositat de Murillo totes les armes que li van confiscar: en total, tretze reglamentàries i set de prohibides, entre les quals hi ha una arma de guerra, el fusell cetme que fins fa ben poc va ser l'arma insígnia de l'exèrcit espanyol.

No obstant això, i malgrat el considerable arsenal que tenia l'abast i les amenaces constants, el tribunal conclou que era improbable que aconseguira "atemptar contra la vida del president del govern". "La ideació de l'acusat estaria pròxima al desficaci i, per tant, estem davant una proposta no creïble ni en conseqüència factible", reconeixen els magistrats.

Gràcies a l'Audiència que em va deixar eixir de la presó provisional i he tornat a treballar, he continuat la meua vida, no m'he escapolit ni he demostrat ser tan perillós perquè ja pràcticament no escric whatsapps ni dic més ximpleries Manuel Murillo - Condemnat a set anys i mig de presó per amenaçar de matar Pedro Sánchez

Consideren, d'altra banda, que no s'ha acreditat cap alteració psíquica per part del condemnat i rebutgen per això apreciar la circumstància eximent d'intoxicació etílica plena, així com l'atenuant d'embriaguesa per consum d'alcohol i medicaments.

Durant la declaració judicial, Murillo va recalcar que totes aquestes amenaces eren únicament el resultat d'una mala època en la qual va consumir grans quantitats d'alcohol i de tranquil·litzants, cosa que li hauria provocat una espècie d'"al·lucinacions o estats de somni". Abans que el judici quedara vist per a sentència, va aprofitar per a demanar perdó per les seues "animalades". "Gràcies a l'Audiència que em va deixar eixir de la presó provisional i he tornat a treballar, he continuat la meua vida, no m'he escapolit ni he demostrat ser tan perillós perquè ja pràcticament no escric whatsapps ni dic més ximpleries. Ja em va servir de bona lliçó", va resoldre.

També et pot interessar

stats