Serveis mínims propis d'un diumenge als hospitals i del 25% en metro i tramvia

Renfe garantirà el 75% del transport de rodalies en hora punta, i el 72% del servei de llargà distància i l'AVE.

VÍDEO | Serveis mínims propis d\'un diumenge als hospitals i del 25% en metro i tramvia

La conselleria d'Economia i Treball ha aprovat una resolució per la vaga feminista del 8 de març que estableix serveis mínims de diumenge en els hospitals i del 30% en el transport ferroviari que gestiona Metrovalència. Per la seua banda, el Ministeri de Foment garantirà una frecuència ferroviària de rodalies del 75% en hora punta i el 50% en les de menor afluència o "hores vall".

A continuació es resumeixen els principals serveis mínims establits per la Generalitat i l'Estat.

Sanitat

Els hospitals públics oferiran els serveis propis d'un diumenge en les sales d'hospitalització i urgències, i del 50% en intervencions programades, oncologia, hospital de dia, hospitalització a domicili i farmàcia hospitalària. Els serveis mínims baixaran al 25% en consultes externes preferents.

Els ambulatoris i centres d'especialitat oferiran servis de dissabte –els mínims necessaris per a atendre la població– i del 50% en atenció domiciliària. Els centres i hospitals de sanitat privada mantindran la plantilla d'una jornada festiva. 

Educació

Tots els centres educatius hauran de comptar amb almenys un responsable de l'equip directiu. En infantil i primària caldrà almenys un professor per etapa, amb un mínim d'un mestre per cada huit aules. En secundària, el mínim serà d'un professor per cada 10 aules. La proporció s'amplia en els centres d'educació especial on es requereix almenys un educador cada cinc aules. 

Justícia

Els òrgans judicials i les audiències provincials garantiran un mínim de funcionaris per a la tramitació d'assumptes judicials. A més, es consideren serveis mínims, els funcionaris dels Serveis Comuns Processal d'Assumptes Generales (SCAG), serveis comuns, jutjats, registres civils i jutjats de pau. Els jutjats de guàrdia oferiran el servei habitual. 

Transport

Ferrocarrils de la Generalitat Valencia (FGV) oferirà un mínim del 25% de les circulacions ordinàries dels trens i tramvies. La mesura no afecta la concessió privada del TRAM de Castelló, que circularà amb normalitat.

A València, FGV tancarà les estacions de Colom i Xàtiva entre les 13:30 i les 19:00 h, és a dir, des d'abans de la mascletà fins a una hora després de la manifestació feminista a la ciutat. Emparen la decisió en motius tècnics tenint en compte que la previsió d'usuaris per a aquests esdeveniments "supera en excés la capacitat del transport" limitat que s'ofereix amb motiu de la vaga "en les dues estacions”, segons han explicat en un comunicat.

Renfe garantirà el 75% del transport de rodalies en hora punta i del 50% en les hores de menor afluència. A més, s'oferiran serveis mínims del 72% en llarga distància i alta velocitat. 

Pel que fa al transport en autobús per les principals ciutats, l'EMT de València ha pactat un servei mínim del 30%. No s'han establit mínims en les concessions privades del Tram d'Alacant ni del TUC de Castelló.

Respecte als vols, es garanteixen el 100% dels vols amb territoris no peninsulars i el 38% dels serveis domèstics amb alternatives inferiors a cinc hores. A més, s'ha fixat el 57% dels serveis per a cada ruta amb ciutats espanyoles peninsulars quan l'alternativa de transport públic siga igual o superior a les 5 hores, així com en cada ruta amb ciutats estrangeres.

En el transport marítim Foment ha marcat que les companyies han d'assegurar les connexions entre la península i les illes amb almenys un servei en cada sentit per cada línia.

També et pot interessar

stats