La sequera redueix a la meitat la producció de les oliveres valencianes, segons AVA

Els agricultors asseguren que el sector oleícola valencià s'està quedant arrere en el procés de transformació a regadiu.

Els agricultors asseguren que el sector oleícola valencià s'està quedant arrere en el procés de transformació a regadiu
Els agricultors asseguren que el sector oleícola valencià s'està quedant arrere en el procés de transformació a regadiu / AVA

La sequera ha provocat que la producció de les oliveres valencianes s'haja reduït un 50 per cent respecte de la mitjana dels últims anys, amb un volum global de vora 15.000 tones, segons les primeres estimacions de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA). 

Aquesta reducció, han explicat, es deu al dèficit de precipitacions que s'ha registrat durant la fase de quallat del cultiu, durant la segona meitat de la primavera, en algunes comarques valencianes. 

Aquest és el cas de la Foia de Bunyol, on la pluja escassa –un terç d'un any hidrològic normal– ha causat uns problemes que suposaran una disminució que estarà al voltant del 70% de la producció. D'igual manera, una altra comarca castigada per la sequera és la Canal de Navarrés. 

AVA-ASAJA han assenyalat que el sector oleícola valencià s'està quedant arrere en el procés de transformació a regadiu que està produint-se en altres zones de l'estat per a poder assolir una millor viabilitat econòmica de les explotacions. El conreu d'oliveres valencià compta amb un 18% de superfície de regadiu, mentre que la mitjana espanyola és del 29%. 

Aquesta associació també ha posat l'accent en el fet que una bona part de les explotacions valencianes són antigues, i això en complica la mecanització. En aquest sentit, ha reclamat, a la Conselleria d'Agricultura, un pla de reestructuració per al sector de l'oliva que permeta facilitar l'accés al reg, concentrar les parcel·les per guanyar espai i introduir noves varietats que siguen aptes per a la mecanització del cultiu.

També et pot interessar

stats