El Senat insta el govern espanyol a assumir el cost d'acabar les dessalinitzadores de les comarques de la Plana

La proposta afecta instal·lacions de Cabanes-Orpesa i Moncofa-Xilxes i s'ha aprovat amb els vots de tots els grups menys el PSOE, que s'ha abstingut.

Imatge d'arxiu de la dessalinitzadora de Moncofa
Imatge d'arxiu de la dessalinitzadora de Moncofa

La Comissió per a la Transició Ecològica del Senat ha aprovat una moció per a demanar al govern central que assumisca el cost de la construcció i posada en funcionament de les dessalinitzadores de Cabanes-Orpesa i de Moncofa-Xilxes, a les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa.

La proposta, presentada pel grup d'Esquerra Republicana, s'ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups menys el PSOE, que s'ha abstingut.

A més, la moció insta Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed) a modificar els actuals convenis reguladors per a finançar i explotar les dues dessalinitzadores i a adaptar-los a la situació actual de desenvolupament de cadascun dels municipis.

Europa pot requerir la devolució de 36,1 milions d'euros

Si no es posen en funcionament i s’inicia l'amortització de les dues instal·lacions abans de març del 2019, la Comissió Europea requerirà la devolució de 36,1 milions d'euros que va aportar a les dues dessalinitzadores com a subvenció mitjançant els fons FEDER.

Importants costos per als municipis de Cabanes i Orpesa

Els municipis es van comprometre a assumir el cost de la infraestructura, la qual cosa suposa uns 66,7 milions d'euros per a Cabanes i Orpesa i 50,8 milions per a Moncofa i Xilxes, només per costos d'amortització de les obres de les dessalinitzadores, que caldria pagar en els pròxims 25 anys. 

El senador d'ERC, Miguel Aubà, defensa que els consistoris estan en posicions de "desequilibri" en els convenis "sense que Acuamed assumisca cap obligació".

També et pot interessar