La Seguretat Social reconeix les primeres incapacitats laborals per covid a la Comunitat Valenciana

Els sindicats denuncien que és difícil que es reconega com a malaltia professional més enllà de l'àmbit sanitari

Reconeixen les primeres incapacitats laborals per covid a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Seguretat Social comença a concedir les primeres incapacitats laborals per covid a la Comunitat Valenciana. Es tracta d’un camí complicat que sol acabar en un jutjat com reconeixen els sindicats que les tramiten, i el primer entrebanc que troben és que es reconega com a malaltia professional més enllà de l'àmbit sanitari.

Dels dos casos d'incapacitat laboral temporal i revisable per covid que tramita UGT-PV, un ha tingut èxit, però l'altre no. El coordinador de Salut Laboral del sindicat, Pablo Esteban, explica que fins i tot amb un informe mèdic “potent” que establia que no podia fer el treball no es va concedir. 

De fet, la gravetat de les seqüeles és determinant per a concedir una incapacitat total en els casos coneguts fins ara a la Comunitat Valenciana, com el d’una persona que patia un problema respiratori que va acabar amb un trasplantament o el d’un altre cas d’una gran invalidesa, el d’un metge que no pot caminar. 

El problema s’agreuja quan les seqüeles no són tan greus: “En aquestes situacions, de manera injusta, s’allarga la incapacitat fins que les persones tornen a treballar, quan realment no poden”, afirma Esteban. 

L'altre entrebanc que cal resoldre és que les seqüeles per covid només es consideren malaltia professional per al sector sociosanitari. De moment, des de l'àmbit del dret laboral es demana una revisió de la normativa i protegir un col·lectiu que comença a sentir-se en uns llimbs legals.

També et pot interessar

stats