El Baix Segura, quatre mesos després de la DANA

El NTC migdia s'ha desplaçat fins a Oriola per a comprovar quina és la situació de la comarca, on encara cal fer molta faena per a tornar a la normalitat.

VÍDEO | El Baix Segura, quatre mesos després de la DANA
13 de gener 2020 - 22:32

El NTC migdia s'ha desplaçat fins a Oriola per a comprovar quina és la situació de la comarca quatre mesos després de la DANA de setembre, que va descarregar fins a 500 l/m² i va transformar rambles seques en autèntics torrents.

I 120 dies després, s’evidencia una realitat: encara cal fer molta faena per a tornar a la normalitat: 9.000 persones van haver de ser evacuades, i moltes d'elles encara no han pogut tornar a casa; 3.300 edificis han quedat afectats per les riuades; quatre de cada cinc empreses, més de 8.600 només a Oriola, en pateixen encara les conseqüències. I al camp, les pèrdues directes sumen 500 milions d'euros.

Les diferents administracions, tant la Generalitat com les administracions locals i de l'Estat han donat resposta a la catàstrofe en aquests quatre mesos a través de l'aprovació de decrets d'ajudes per tal d'intentar reparar els danys. 

En el capítol d’habitatge i persones s’han destinat en total 51,3 milions d'euros. En aquesta partida s'inclouen els 13,5 milions per a la compra de béns de primera necessitat i els 30 milions destinats a la reparació de les cases danyades per la força de l'aigua. 

En la partida d’infraestructures, s’han invertit 54,6 milions d'euros en la reparació de camins, carreteres, escoles, centres hospitalaris, platges i costes.

Les xicotetes i mitjanes empreses constitueixen una altra de les importants partides pressupostàries, amb un total de 6 milions d'euros.

Per la seua banda, el decret d’ajudes a l’agricultura que reclama el sector està pendent d'aprovació. El govern encara l’està tramitant i ja s'ha anunciat que tindrà un pressupost de més de 20 milions d'euros. 

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que una de les pròximes mesures serà aprovar aquests vint milions d'euros per als agricultors, que són dels més perjudicats.

Aquestes ajudes s'esperen amb candeletes al camp del Baix Segura, una comarca eminentment agrícola, on s'ha perdut el 80% de la collita. Les pèrdues directes arriben als 500 milions d'euros, però l'aigua acumulada i la terra que va arrossegar dificultarà que els arbres produïsquen durant anys.

Ángel destaca el “gran treball” dels professionals per a minimitzar la catàstrofe

El secretari autonòmic de seguretat i emergències, Josep Maria Àngel, ha destacat en una entrevista en el 20H NTC d’À Punt Mèdia el “gran treball” dels professionals per a minimitzar el factor de la catàstrofe i per a tornar a la normalitat tan prompte com fora possible. “Hem millorat molt la coordinació, l'eficàcia i l’eficiència en resposta a les emergències”, ha assegurat. 

També et pot interessar

stats