El Baix Segura lluita per a recuperar la normalitat

A primera hora del dia s’ha reprès la búsqueda de l’home desaparegut a Dolores.

El Baix Segura lluita per a recuperar la normalitat

Amb la llum del dia, s'ha représ  la recerca del veí de Dolores desaparegut des de diumenge quan va caure a una séquia del terme. Es tracta d'un holandés de 66 anys. que passejava amb amic i familiars amb l'aigua fins als genolls quan el corrent se'l va engolir. Se sospita que l'ha arrossegat quilòmetres avall i la recerca s'ha ampliat fins a Sant Fulgenci i Daia Nova. Des de l'Ajuntament de Dolores, es recomana no acostar-se a les zones inundables pel risc que comporta. 

329 persones continuen en albergs

Els cabals del riu Segura continuen descendint però actualment hi ha 329 persones en albergs repartits entre el d’Oriola (Seminari Diocesà), Catral (Col·legi Azorín), Crevillent (Pavelló Félix Candela) i Almoradí (I.E.S. Antonio Sequeros). Des de l'inici de l'episodi, el 112 ha rebut 9.484 telefonades relacionades amb 7.154 incidents. De les 6.924 telefonades des de les comarques del sud, 4.645 provenien del Baix Segura. 

Els municipis del Baix Segura comencen a recuperar els serveis bàsics a poc a poc. S'estan restablint l'aigua potable, la llum i el servei de telefonia mòbil i fixa. 

20.000 alumnes continuen sense anar a classe

Pel que fa a l'ensenyament, encara tardaran a obrir els col·legis i instituts. A Oriola, no obriran fins al dimecres 18. A Redovà només està tancat l'institut, la resta de centres sí que obrin. I a Guardamar del Segura, s’ha traslladat l'alumnat dels centres afectats a un altre centre.

La Conselleria d'Educació té constància que huit municipis han suspés les classes en tots els centres educatius aquest dilluns. La suspensió afecta uns 20.000 alumnes del Baix Segura: Almoradí, Benejússer, Benferri, Formentera del Segura, Xacarella, Oriola, Rojals i Sant Fulgenci. La Conselleria d'Educació ha establit un dispositiu per a avaluar els possibles desperfectes en infraestructures escolars

A més, l'Ajuntament de Dolores ha decretat la suspensió "fins a un altre avís" de l'activitat escolar en "tots els centres" educatius del municipi mentre s’avaluen els "danys en tots els centres".

Baixa el cabal del riu però es manté la vigilància

Els tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Segura treballen des del matí d'aquest diumenge en la reparació del mur que limita el llit del Segura prop d'Almoradí, que sobre les 7:00 hores d'aquest diumenge ha patit un trencament com a conseqüència de l'augment del cabal fluvial després de les precipitacions.

 

Encara que el cabal del Segura baixa significativament amb menys intensitat, aquesta aigua es topa amb grans estancaments, la qual cosa provoca que es mantinga la inundació d’ extensions agrícoles, i també de molts camins i carreteres. En l’actualitat hi ha 23 carreteres tallades a tota la Comunitat Valenciana, 20 d’elles al Baix Segura. 

Quant a la ciutat d'Oriola, on en les últims dies es temia un gran desbordament, el risc de noves inundacions pràcticament ha desaparegut perquè el Segura registra poc més de 50 metres cúbics per segon, pràcticament la meitat del cabal a partir del qual se sobra el riu.

La preocupació se situa en aquests moments entorn de Heredades, Dolores, Daia Vella i Daia Nova i molts dels esforços se centren en la cerca de l'home de 66 anys, de nacionalitat holandesa, que ahir va desaparéixer després de ser arrossegat per l'aigua en una séquia de Dolores.

Restablit el servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva

D'altr banda, el servei ferroviari entre Alcoi i Xàtiva, amb quatre trens diaris per sentit, ha quedat restablit aquest dilluns. No obstant això, es mantenen les incidències ales línies ferroviàries entre València i Alacant. Els viatgers del Talgo i l’Euromed des de Barcelona amb destinació Alacant, Múrcia o Llorca realitzaran el tram entre Barcelona i València amb tren i la resta del viatge amb autobús.

La circulació de tots els trens de mitjana distància des de Múrcia i Alacant cap la València està interrompuda i no s’ofereix cap trajecte alternatiu. Així mateix, tots els trens de mitjana distància entre Albacete i València estan suprimits en tot el recorregut, però Renfe ha establit un servei alternatiu per carretera.

La Unió de Consumidors recomana fer fotos dels danys ocasionats per la DANA

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha informat els afectats per la DANA, que el termini per a reclamar és de set dies. A més, els ha recomanat fer fotos dels danys produïts pel temporal.

També et pot interessar