El Baix Segura, la comarca valenciana de major perillositat sísmica

Un mapa elaborat per la Universitat d'Alacant i Obres Públiques mostra que el territori valencià és una zona de terratrémols poc freqüents

Perillositat sísmica a la Comunitat Valenciana
Perillositat sísmica a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Universitat d’Alacant, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic Valencià i la Conselleria d'Obres Públiques, han elaborat un mapa de perillositat sísmica de la Comunitat Valenciana que il·lustra com pràcticament tot el territori és, en general, una zona de terratrémols poc freqüents. 

La perillositat és més baixa al nord, mitjana al centre, i més alta al sud, especialment al Baix Segura, just al sud de les ciutats d'Elx i d'Alacant. Les localitats d’Oriola i Torrevella estan, per exemple, en aquesta àrea de més perillositat sísmica.

A pesar del risc, els autors del mapa han volgut tranquil·litzar la població, ja que es tracta d’un document que mostra la probabilitat de perillositat, no de predicció. Així, calcula la probabilitat d'un terratrémol d'ací a l'any 2500 i no assegura que hi haja moviments de terra. Només diu que és més possible, i sobretot on s'ha d'anar amb més compte a l’hora de construir.  

Delgado: "No hem de viure obsessionats amb el fet que hi haja un terratrémol”

El professor de la UA i responsable de la xarxa sísmica de la institució, José Delgado, ha incidit que la societat no ha de viure "obsessionada" amb el fet que vaja a ocórrer un terratrémol i que, malgrat l'activitat sísmica que s'ha registrat aquest estiu a la Comunitat València, és una situació que està "dins de la normalitat".

"No hem de viure-hi obsessionats, és una cosa que succeirà quan haja de succeir. El que hem de tindre com a societat és la preocupació que tot allò que es faça complisca amb la normativa tècnica vigent", ha indicat.

Igualment, ha explicat que l'objectiu dels mapes és "útil en moltes facetes", ja que serveix per al disseny de plans d'emergència i per a saber en cada zona la perillositat que existeix, així com també per al disseny antisísmic.

Mapa de perillositat sísmica en la Comunitat Valenciana
Mapa de perillositat sísmica en la Comunitat Valenciana / ICV

També et pot interessar

stats