Segona onada de protestes contra la sentència del juí de La Manada

El Govern analitzará si els delictes sexuals estan ben tipificats en el Codi Penal per adaptar-los a la "nova conscienciació social".

Centenars de persones s'han concentrat aquest migdia a la Ciutat de la Justícia de València per a mostrar el rebuig a la decisió judicial
Centenars de persones s'han concentrat aquest migdia a la Ciutat de la Justícia de València per a mostrar el rebuig a la decisió judicial / Marisa Herràez

Milers de persones s'han concentrat aquest divendres de matí davant dels ajuntaments i de les seus judicials de la Comunitat Valenciana en una segona jornada de protestes per la sentència del juí de La Manada.

“Aquesta justícia és masclista” i “No és abús, és violació”, han sigut les consignes més declamades en la concentració que ha tingut lloc aquest migdia a les portes de la Ciutat de la Justícia de València. La protesta ha reunit més de 300 persones, algunes de les quals han dut cartells amb fotos dels rostres dels condemnats.

L'Audiència Provincial de Navarra va condemnar ahir els cinc membres de '”La Manada” a 9 anys de presó per un delicte d'abús sexual continuat a una jove de 18 anys en les festes de Sant Fermí de 2016. Les associacions convocants de les protestes coincideixen a criticar la decisió del tribunal per “injusta”, contrària als drets de les dones” i per no haver considerat el delicte de violació, que hauria augmentat considerablement les penes.

La Fiscalia de Navarra ha anunciat aquest matí en un comunicat que recorrerà contra la sentència, en considerar que els fets "són constitutius d'un delicte d'agressió sexual (violació) i no només d'abús sexual”. El ministeri fiscal havia demanat 22 anys de presó.

Arran d'aquesta sentència polèmica, el ministre portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat que l'executiu, a través del ministre de Justícia, Rafael Català, s'ha posat en contacte amb la secció penal de la Comissió General de Codificació "per valorar si la tipificació d'aquests delictes, que daten del Codi Penal de l'època de González, el 1995, està convenientment reflectida en el nostre ordenament jurídic” o cal actualitzar-la.

En la seua compareixença després de la reunió del Consell de Ministres, Méndez de Vigo ha insistit que l'Executiu "acata i respecta" les decisions judicials, encara que ha recordat que no es tracta d'una sentència ferma, sinó que és possible recórrer davant el Tribunal Superior de Justícia de Navarra i el Tribunal Suprem, tal com ha anunciat que farà el fiscal.

També et pot interessar

stats