La segona edició del concurs audiovisual Medi fa una crida als realitzadors valencians

El termini de presentació serà fins al 15 de gener i els premis oscil·len entre els 700 i els 250 euros.

Ajuntament de l'Alcúdia
Ajuntament de l'Alcúdia

Arranca la segona edició del concurs audiovisual Medi amb una forta crida per a les realitzadores i els realitzadors valencians. El certamen és una finestra per als treballs audiovisuals compromesos amb el medi ambient de la Comunitat Valenciana i una ferramenta de “conscienciació sobre la necessitat de preservar l’entorn”, tal com asseguren els organitzadors del concurs.

Les obres es podran presentar fins al 15 de gener de 2019 i les normes bàsiques requereixen que les obres han de tindre una duració d’entre 5 i 30 minuts, han d’estar realitzades entre l’any 2017 i 2018 i no poden haver sigut premiades en cap altre concurs. A més, la normativa dona l’opció que les produccions estiguen realitzades tant en valencià com en castellà.

La proposta naix des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Alcúdia i col·labora amb diferents plataformes com Xúquer Viu, Samaruc digital, Ecologistes en Acció, Acció Ecologista Agró i, enguany, com a novetat, també amb la Diputació de València. Totes elles formaran part del jurat i tindran veu a l’hora de valorar els aspectes tècnics, mediambientals i antropològics dels documentals.

‘Aljezares, alma verde’, guanyadora de la primera edició

L’obra guanyadora de la passada edició va ser Aljezares, alma verde, del realitzador Sergio Girona. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Alcúdia i portaveu de Xúquer Viu, Paco Sanz, reconeix la seua qualitat tècnica i  “la posada en valor d’una zona desconeguda com és el paratge natural de la població alacantina d’Asp i de les persones que hi viuen”.

La segona i tercera posicions van estar unificades en una, ja que dos obres empataren en puntuació. La Mola és nostra, de David Segarra i el Col·lectiu de Joves de la Coma va ser una de les classificades. El documental fa una denúncia sobre l’especulació urbanística a través del projecte Puerto Mediterráneo a Paterna. Un problema que, segons Sanz, “continua preocupant en l’actualitat amb projectes urbanístics com el Manhattan de Cullera”, que s’ha tornat a posar en marxa .

I també Anfibios valencianos, la producció de Javier Burgos que analitza més de cinc tipus d’amfibis de la fauna valenciana, que va compartir el pòdium amb l’altre documental. Sanz destaca el “caràcter didàctic” d’aquesta producció que, fins i tot, “ha arribat a distribuir-se a diversos col·legis” com a material docent. 

Paco Sanz considera que el ventall de temes per a l'edició d'enguany és molt extens, però que propostes com la problemàtica dels residus plàstics, les visions proteccionistes dels boscos i dels espais naturals o el debat sobre la capacitat aqüífera arran del canvi climàtic podrien resultar molt interessants.

Lliurament dels premis

El lliurament dels premis tindrà lloc el dijous 24 de gener de 2019 a la Casa de la Cultura de l’Alcúdia cap a les 7 de la vesprada. Durant l’acte es projectaran les obres premiades. 

Com a novetat, els premis d’enguany han augmentat la dotació econòmica respecte de l’edició anterior. Actualment es distribueixen de la manera següent: 700 € per al primer premi, 450 € per al segon i 250 € per al tercer.

També et pot interessar

stats