Save the Children alerta que un de cada tres menors serà pobre enguany si no s’actua

L’organització alerta que els nivells de pobresa infantil a les comarques valencianes estava en descens, però la crisi sanitària ha suposat un nou pas enrere.

Una xiqueta jugant en un parc infantil, en una imatge d’arxiu
Una xiqueta jugant en un parc infantil, en una imatge d’arxiu / Angel Navarrete (Save the Children)

La por de Patricia és que el seu home no trobe treball i que “la bola de problemes” que tenen a casa continue creixent fins que explote. Una situació similar viu Cristina, veïna del barri d’Orriols de València, amb tres xiquets tancats a casa i una única entrada de 650 euros mensuals per a mantindre’ls. I aquestes històries familiars es repeteixen cada vegada més al llarg de tot el territori. Si no s’actua al més prompte possible, la pobresa infantil a Espanya arribarà fins al 33,3% a la fi de 2020, 2.777.670 xiquets i xiquetes en risc.

Són dades de Save the Children, que en l’últim informe Infància en reconstrucció alerten que l’actual 26,8% d’infants que viuen en situació de pobresa no cessa de créixer. La pobresa extrema augmentaria tres punts, fins a superar el 15%, un percentatge molt per damunt de la mitjana europea i un escenari inadmissible per a una societat avançada. “Compartim pis amb altra família no perquè volem, sinó perquè la situació econòmica no ens ho permet”, explica Cristina, que després de mesos buscant va trobar faena justament abans que començara la quarantena. “M’enviaren directa a l’ERTO”, lamenta.

Ella diu que la tauleta tàctil els va “salvar la vida” a l’hora d’afrontar l’educació dels seus fills en confinament, però confessa que tenen dificultats per a distingir quan és de nit o de dia a l’hora d’organitzar-se. “Intentem marcar un horari però és molt difícil”, expressa en una entrevista a l’ONG. Si es compleixen les previsions i l’economia espanyola comença a remuntar l’any que ve, el 2021 l’atur podria baixar fins al 17,9%. Les projeccions de l’organització internacional, però, mostren que aquesta lleu millora no tindrà un reflex en les taxes de risc de pobresa infantil, ja que, com ja va ocórrer en la crisi del 2008, en moltes ocasions aquests paràmetres no van junts.

Aquesta situació preocupa l’organització, especialment a les comarques valencianes, ja que, abans de la crisi, prop de 260.000 xiquets i xiquetes menors de setze anys d'aquesta autonomia ja es trobaven en risc de pobresa o exclusió social, i més de 30.000 xiquets i xiquetes patien privació material greu, segons les dades del Portal Estadístic de la Generalitat. “Encara que els nivells de pobresa infantil a la Comunitat Valenciana estaven descendint lleugerament en els últims anys, la crisi del coronavirus ha suposat un nou pas enrere”, ha assegurat Rodrigo Hernández, director de l’ONG a la Comunitat Valenciana. Si es vol evitar que aquestes xifres empitjoren, apunta Hernández, cal actuar des de totes les diferents comissions de reconstrucció i posar el focus en aquest col·lectiu tan vulnerable.

També et pot interessar

stats