El Santander pagarà 163.000 euros a un veí de Castelló que va perdre 6,5 milions de la Bonoloto

Guerrero, sense estudis, va invertir el premi perquè pensava que eren depòsits sense risc, però li van vendre productes tòxics d'alt risc.

Francisco Guerrero, en una imatge d'arxiu davant dels jutjats de Castelló
Francisco Guerrero, en una imatge d'arxiu davant dels jutjats de Castelló / À Punt NTC

El Banc Santander haurà de pagar 163.000 euros en concepte de danys i perjuís a Francisco Guerrero, el veí de Castelló, que va invertir en productes financers els 6,5 milions d'euros que va guanyar en la Bonoloto el 2005 i els va perdre tots.

La sentència del jutjat de Castelló considera que el producte que va contractar són un tipus de valors “complexos i atípics” que van motivar fins i tot un expedient del Consell Nacional del Mercat de Valors que va multar el Santander amb dues multes de 10 i de 6,9 milions d'euros per comercialitzar aquest tipus de producte.

Com que no va donar informació del risc real de la inversió, el banc va incórrer en “un incompliment contractual, com facilitar informació comprensible i assequible al client”.

14 anys de lluita judicial

El periple judicial de Guerrero es va iniciar fa 14 anys, i ha guanyat ja dos juís a l'entitat bancària, malgrat la qual cosa segueix en una situació econòmica precària i amb seriosos problemes de salut, ja que part de l'invertit va generar altres deutes i es va veure obligat a hipotecar la seua casa.

El 2007, Francisco Guerrero, sense estudis i “totalment ignorant en qüestions financeres”, va invertir 6,5 milions d'euros en el Banc Santander, en el que va creure que eren depòsits a termini fix sense risc, però en lloc d'això va contractar productes tòxics d'alt risc. No va ser fins a 2009 quan va saber que ho havia perdut tot. Arran d'una malaltia al genoll va anar a traure 30.000 euros al banc i li van dir que no tenia res.

“El banc ha destruït la meua vida”

Guerrero ha manifestat que “el banc ha destruït” la seua vida, ha indicat que se sent víctima d'un “robatori i un engany” i que ja no té “ànims per a lluitar”. No obstant això, el seu entorn i el seu psiquiatre l'han animat perquè “aguante” fins a la pròxima cita judicial, del 5 de març, en la qual reclama més de 2 milions d'euros d'una altra part de les inversions realitzades i que també va perdre.

A la fi de 2019, l'Audiència Provincial de Castelló va ratificar la sentència d'un jutjat de la capital de la Plana, que obliga el banc a pagar 1,2 milions d'euros.

També et pot interessar