Sanitat suspén operacions no urgents i prepara els hospitals de campanya

El sindicat mèdic CESM ha donat a conéixer algunes de les 'Mesures organitzatives d'assistència sanitària en resposta a la Covid-19'.

Sanitat suspén operacions no urgents i prepara els hospitals de campanya

La Conselleria de Sanitat, atés l'augment de la pressió assistencial per la pandèmia a la Comunitat Valenciana, ha suspés tota l'activitat quirúrgica i les proves diagnòstiques no urgents, ha ordenat habilitar tots els llits d'aguts i de crítics i preparar els hospitals de campanya, a més de prohibir les visites als pacients ingressats.

Aquestes són algunes de les directrius incloses en el document Mesures organitzatives d'assistència sanitària en resposta a la Covid-19, elaborat per la Conselleria de Sanitat i que ha donat a conéixer el sindicat mèdic CESM. À Punt Notícies ha contactat amb la Conselleria de Sanitat, que ha confirmat aquesta informació i ha avançat que donarà detalls a partir d'aquest dissabte.

Davant la situació actual (amb una ocupació de llits d'aguts del 22,29% i de crítics del 35,08%, segons les dades del Ministeri), la Conselleria de Sanitat ha ordenat la suspensió les intervencions quirúrgiques programades no urgents, incloent la cirurgia sense ingrés i la realitzada per autoconcert, els enviaments de pacients del pla de xoc, les proves diagnòstiques no preferents i els ingressos programats excepte per als casos de càncer. Així mateix, ha ordenat prioritzar l'assistència mitjançant consultes no presencials en atenció primària i la telemedicina en les especialitats.

Aquestes són algunes de les altres mesures que arreplega el document:

 • Habilitar tots els llits de crítics instal·lats als hospitals i quan no en queden lliures se’n buscaran en un altre centre a través del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències.
 • Traslladar els malalts crítics no Covid als hospitals privats preferentment d'acord amb la proximitat geogràfica al domicili del pacient. De la mateixa manera, s'han d'habilitar tots els llits d'hospitalització, la qual cosa inclou desdoblament d'habitacions individuals i reclutament d'espais dedicats a activitats que poden esperar.
 • Preparar la infraestructura necessària perquè els hospitals de campanya de La Fe de València, el General d'Alacant i el General de Castelló, estiguen operatius en el menor temps possible en cas de necessitat. De la mateixa manera, la Conselleria de Sanitat Universal ha ordenat que tots els llits de l'Hospital Ernest Lluch passen a ser funcionals.
 • Els pacients quirúrgics que no puguen esperar seran derivats si són oncològics prioritàriament a l'IVO i si no es pot, al costat de la resta de malalts urgents d'altres patologies, a hospitals privats.
 • Es podrà autoritzar la participació de personal del departament en activitat quirúrgica en un centre privat.
 • Instruccions per a ingressar pacients Covid: els casos possibles o confirmats se situaran en la mateixa unitat d'infermeria fins a completar-ne la capacitat, que es reforçarà, i que quan l'ocupació de l'hospital ho necessite es podrà situar dos pacients en una mateixa habitació sempre que tots dos siguen casos confirmats. A més, en els departaments amb dos hospitals, es concentraran els casos, en la mesura que siga possible, en un mateix centre.
 • Prohibició de les visites a pacients ingressats en termes generals i només es permetrà, si és necessari, la presència d'un únic acompanyant com a cuidador de pacients ingressats en hospitals d'atenció a malalts crònics i de llarga estada, menors o pacients dependents i dones que ingressen per a un part.
 • S'estudiarà fer una excepció en aquells casos que, per les especials característiques de pacients i els seus familiars, com menors, situacions socials complexes o final de la vida, es considere que la presència física d'acompanyants o voluntariat pot contribuir a l'evolució del procés.
 • Davant d’una situació terminal es traslladarà el pacient a una habitació individual, silenciosa i tan distanciada com siga possible de les altres habitacions, sempre que la situació ho permeta.
 • No es permetrà l'accés a cap persona amb simptomatologia susceptible de Covid i la persona o persones acompanyants hauran de complir en tot moment les directrius generals per a l'acompanyament establit en aquest protocol.
 • Durant l'acompanyament, en cas de ser necessari, es podrà proporcionar un dispositiu perquè la persona acompanyant puga posar en contacte la resta de la família amb la persona ingressada i es permetrà a una persona estar a l'habitació. En el cas de pacients Covid, es proporcionarà la protecció necessària a l'acompanyant durant el procés.

També et pot interessar