Sanitat registra 530 agressions al personal en 2018 a la Comunitat Valenciana

Un 78% són verbals i un 22% físiques i es produeixen més contra les dones i en centres d'atenció primària.

La taxa d'incidència és de 9,6 agressions per cada 1.000 treballadors

La Comunitat Valenciana va registrar l'any passat 530 agressions a professionals sanitaris, de les quals el 78 per cent van ser verbals i el 22% físiques, amb més incidència en l'àrea d'atenció primària i més cap a les dones. Les dades s'han donat a conéixer en la Primera Jornada sobre Agressions a Personal Sanitari, que ha inaugurat aquest dijous la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en el Col·legi de Metges d'Alacant.

La taxa d'incidència és de 9,6 agressions per cada 1.000 treballadors, superior a la registrada en 2017 (8,4), a causa de l'increment de la declaració de les agressions verbals, segons ha explicat Ana Barceló.

Destaca l'augment de la declaració de les agressions entre el personal facultatiu, sobretot les verbals. No obstant això, el risc de ser agredit físicament es concentra entre el personal zelador i els tècnics de cures auxiliars d'infermeria, seguit del personal d'infermeria. 

Encara que les agressions afecten tots els grups professionals, el risc és major en centres d'atenció primària que en especalitzada i es continua observant una dimensió de gènere. La taxa d'agressions és més gran en el cas de les dones. Entre els metges de primària el risc d'agressió és quasi el doble en les dones. En l'àmbit de primària són més freqüents les agressions al personal facultatiu i al de mostrador, mentre que en especialitzada són més freqüents en personal d'infermeria i tècnics de cures.

La consellera s'ha referit al paper dels col·legis de metges, els col·lectius professionals, sindicats i associacions i ha dit que la col·laboració entre tots "ha de conduir a l'erradicació de la violència en els nostres centres sanitaris". El Pla Integral de Prevenció de les Agressions en l'Entorn Sanitari 2018-2021, aprovat al juliol de 2018, combina les accions preventives amb mesures de suport, assessorament jurídic i assistència al personal agredit.

La Policia Nacional va oferir ahir les dades denúncies on indica que a l'estat espanyol s'han denunciat en 2018 un total de 298 agressions a professionals sanitaris, de les quals 30 han sigut a la Comunitat Valenciana. 

També et pot interessar

stats