La sanitat pública valenciana té un 4,57% de llits menys que en 2010

CCOO denuncia "diferències abismals" entre les comunitats i reclama un acord de finançament autonòmic.

La sanitat pública valenciana té un 4,57% de llits menys que en 2010
La sanitat pública valenciana té un 4,57% de llits menys que en 2010

El Sistema Nacional de Salut disposava en 2016 d'un total de 4.971 llits menys en funcionament respecte a l'any 2010, la qual cosa suposa una reducció del 4,26%. A la Comunitat Valenciana, la baixada s'ha mantingut molt pareguda a la mitjana espanyola, en registrar un 4,57% de llits menys que fa huit anys.

Així ho arreplega un informe de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO, elaborat amb les últimes dades oficials del Ministeri de Sanitat i l'Institut Nacional d'Estadística. 

L'informe mostra les desigualtats entre comunitats autònomes. La Rioja (18,13% més) i Múrcia (10,45%) són les que més han incrementat els llits, mentre que Extremadura (9,67%) i Castella-la Manxa (8,64%) són les que han registrat un descens més gran. 

En la presentació de l'estudi i davant de les xifres que mostra, CCOO ha reclamat un acord de finançament autonòmic que "permeta incrementar els ingressos i que garantisca la sostenibilitat del sistema sanitari", i que també "acabe amb les diferències abismals" entre les comunitats. 

Pressupostos sanitaris

El sindicat denuncia que "sistemàticament, els pressupostos sanitaris no cobreixen les despeses realitzades". En el període 2010-2016, la suma de la despesa sanitària de les comunitats va ser superior a la suma dels seus pressupostos. En total, es van gastar 31.027 milions d'euros més.

 "Una gran part d'aquesta diferència entre pressupost i despesa va al deute", han afirmat des de CCOO, i han afegit: "Estan pressupostant sabent que gastaran més, per la qual cosa no val res del que s'ha debatut en els parlaments". 

També et pot interessar

stats