Sanitat prepara la vacunació de dues noves varietats de meningitis

Un adolescent valencià de quinze anys ja s’ha contagiat amb un bacteri del tipus Y.

Sanitat prepara la vacunació de dues noves varietats de meningitis
08 de gener 2020 - 23:51

La Conselleria de Sanitat ha preparat la vacunació de dues noves varietats de meningitis, la Y i la W, per al grup de població situat entre els 13 i els 19 anys. Es tracta de dos serogrups del bacteri agressius, que no presenten els símptomes que permeten identificar a temps la malaltia.

La meningitis meningocòccica és una infecció bacteriana greu de les membranes que envolten el cervell i la medul·la espinal. Pot causar importants danys cerebrals i és mortal en la meitat dels casos no tractats. Hi ha diferents bacteris que causen la malaltia, però n’hi ha alguns especialment virulents i epidèmics com ara els dels serogrups Y i W.

D’aquestes dues varietats ja s’han detectat diversos casos al Regne Unit, Holanda i els Estats Units des de 2015. Fa dues setmanes també es va registrar un cas a la Comunitat Valenciana del bacteri Y en un adolescent de 15 anys.

El responsable de la vacunació a la Conselleria de Sanitat, Pep Lluch, assegura que els adolescents són portadors sans, no obstant això, poden contagiar altres grups que estiguen més exposats a la infecció. Per això, Lluch matisa que encara “estem a temps de protegir la població abans que entren en risc”.

El procés de vacunació ja s’ha iniciat en la població de 12 anys, canviant la vacuna de la meningitis C per una nova que incorpora les variants Y i W. Tot i això, encara queden sense vacunar els grups de xiquets i adolescents des dels 13 fins als 19 anys, que en total són 200.000 persones a la Comunitat Valenciana. La Conselleria ja disposa de les dosis i només cal sol·licitar la vacunació als centres de salut.

També et pot interessar