Sanitat es planteja no vacunar els majors amb les dosis d’AstraZeneca, perquè no s’han fet assajos amb el col·lectiu

Simón assegura que, “per no tindre evidències”, és probable que aquesta vacuna es recomane per als més joves.

La falta d'evidències científiques relacionades amb les persones majors fan que els responsables de Sanitat dubten a administrar la vacuna d’AstraZeneca
La falta d'evidències científiques relacionades amb les persones majors fan que els responsables de Sanitat dubten a administrar la vacuna d’AstraZeneca / Europa Press

Sanitat estudia la possibilitat de no administrar la vacuna d’AstraZeneca a les persones majors perquè els assajos clínics que avalen aquesta vacuna no els han fet amb aquest col·lectiu. “És molt possible que, per no tindre evidència, es recomane per a grups més joves que sí que hagen format part dels assajos", ha avançat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón.

Si es confirma aquesta possibilitat, el Ministeri de Sanitat es desmarcarà de la recomanació de l'Agència Europea del Medicament, que divendres passat la va aprovar per a majors de 65 anys. Segons Simón, tant Espanya com la resta de països de la Unió Europea podrien no seguir aquesta recomanació, com ja ha fet Alemanya.

El responsable del Ccaes ha informat que demà es reunirà el grup d'experts en vacunació que "treballa en aquesta opció". "Caldrà veure a qui s'aplica la vacuna i a qui no", ha detallat. Aquest dimecres, la comissió de salut pública del Ministeri de Sanitat es pronunciarà sobre la recomanació del comité. En qualsevol cas, Simón ha defensat que "el que no es farà és perdre una sola de les dosis".

La farmacèutica AstraZeneca lliurarà nou milions de dosis addicionals d’aquesta vacuna en les pròximes setmanes, assolint així els 40 milions de vacunes per al primer trimestre, encara que la xifra inicial prevista era almenys de 80 milions. L’incompliment de l’acord signat per aquesta farmacèutica i la Unió Europea ha tensat les relacions durant l’última setmana. Així i tot, a la Comunitat Valenciana Sanitat Universal ha assegurat que té estoc suficient per a administrar les segones dosis de cada vacuna durant aquesta setmana.

També et pot interessar

stats