Sanitat notifica la tercera mort per la pigota del mico a Espanya

El ministeri ha registrat 7.037 contagis confirmats, dels quals 219 han necessitat hospitalització

Un home contagiat de la pigota del mico en una imatge d'arxiu
Un home contagiat de la pigota del mico en una imatge d'arxiu / Europa Press
16 de setembre 2022 - 20:16

El Ministeri de Sanitat ha notificat aquest divendres la tercera mort per pigota del mico a Espanya. En l'informe d'actualització de dades, difós aquesta vesprada, ha assenyalat que hi ha 7.037 contagis confirmats, dels quals 219 han necessitat hospitalització.

Segons l'actualització de dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (Renau), dos dels contagiats amb aquesta malaltia van morir a final de juliol per meningoencefalitis, als quals cal sumar un tercer cas "amb infecció concomitant amb la pigota del mico per altres causes".

L'últim informe detalla que 6.890 dels contagis notificats s'han registrat en homes i 147més en dones, amb edats compreses entre els 7 mesos i els 88 anys, encara que la mitjana d'edat se situa entre 31 i 44 anys.

Sanitat ha precisat que només es disposa de la data d'inici de símptomes en 6.730 casos, el primer dels quals va ser el 26 d'abril. L'últim es va registrar l'11 de setembre. Així mateix, el Ministeri ha advertit que hi ha un retard en la notificació de casos a la plataforma SiViEs (Sistema de vigilància), per la qual cosa demana que s'interprete amb "prudència" la corba epidèmica.

Del total de contagis de què hi ha informació, almenys un 9% van presentar complicacions al llarg del procés clínic, amb úlceres bucals i les infeccions bacterianes secundàries. L'informe detalla també que en el 96,2%, els contagis s'havien produït en homes que havien matingut relacions sexuals amb altres homes. De fet, el mecanisme de transmissió és, majoritàriament, per contacte estret en el context d'una relació sexual, o bé per l'exposició ocupacional en l'àmbit sanitari.

Espanya és el país europeu amb més contagis, seguit de França (3.833), Alemanya (3.551), el Regne Unit (3.407), els Països Baixos (1.209) i Portugal (898). A escala mundial s'han notificat 37.148 casos de pigota del mico en països no endèmics. Els més afectats són els Estats Units (23.117), el Brasil (6.649), el Perú (2.054), el Canadà (1.338) i Colòmbia (1.260).

La Comunitat Valenciana, amb sis nous casos

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha notificat sis casos nous en l'actualització d'aquest divendres. Amb aquests, ja en són 499 a tota la Comunitat Valenciana. La majoria dels casos estan a la província de València, amb 266 positius; li segueix Alacant, amb 185, i Castelló és la província amb menys casos, 14. A més, segons ha confirmat la conselleria, n'hi ha 34 de persones no residents. 

També et pot interessar

stats