Sanitat manté el mateix nivell d'alerta i no es planteja per ara suspendre esdeveniments socials

L'OMS reconeix que la Covid-19 "no és la grip", però assegura que l'epidèmia es pot detindre.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, aquest dilluns
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, aquest dilluns / Fernando Alvarado (Efe)

El Ministeri de Sanitat continua mantenint les mesures de contenció del coronavirus, encara que no descarta elevar el nivell d'alerta en "zones concretes" de Madrid i País Basc si no es poguera controlar la seua transmissió. Segons les últimes dades afectaria 115 persones, amb un últim cas positiu a Euskadi.

El director del Centre de Coordinació Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha admés aqueix possible canvi en les mesures després de la reunió diària del Comité d'Avaluació i Seguiment del coronavirus, que ha presidit el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Segons ha remarcat, Espanya està "en fase de contenció", en què "no es recomana suspendre esdeveniments socials", per exemple el 8M. Això sí, ha recomanat que per lògica, "si una persona té una simptomatologia respiratòria, no ha d'acudir a esdeveniments massius".

Tot i això, durant el matí Fernando Simón ha deixat la porta oberta a estudiar l'aplicació de prohibicions concretes de manera conjunta amb les comunitats autònomes en què no s'ha pogut identificar l'origen dels contagis, com és el cas de determinades zones de Madrid i el País Basc. A Torrejón de Ardoz ha ressaltat que hi ha dos brots, un sense identificar els contagis, i un altre relacionat amb un grup religiós evangèlic. A Vitòria, igualment, es plantegen mesures pel contagi d'un professional sanitari del qual no s'ha pogut identificar l'origen.

A més d'aquestes dues zones de Madrid i el País Basc, les altres comunitats en observació per tindre situacions particulars són Andalusia, que va tindre el primer brot no filiat i que ara sembla que s'ha identificat l'origen i no ha generat més casos associats; Castella-la Manxa, perquè té un cas sense identificar l'origen; i Catalunya, perquè té un cas en el qual podria haver-hi un alt risc de transmissió nosocomial (que es transmet en hospitals).

Illa no veu justificat l'alarmisme

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que la situació generada pel coronavirus és preocupant, ja que es tracta d'un virus desconegut. No obstant això, ha insistit que “no està justificat l'alarmisme” ni la discriminació entre determinats col·lectius. “Espanta perquè és un virus desconegut, que no se sap com es comporta i si pot mutar, però es coneix prou per a contindre'l”, ha dit.

Així mateix, ha informat que es recomanarà els professionals sanitaris no acudir a congressos amb l'objectiu d'evitar més contagis.

L’OMS assegura que l’epidèmia es pot detindre

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que la Covid-19 "no és la grip", però ha assegurat que amb mesures correctes l'epidèmia es pot detindre.

La setmana passada, va elevar "a molt alt" el risc de contagi del coronavirus, amb un nombre de casos a la Xina que comença a descendir, mentre que les últimes 24 hores se n’estan detectant nou vegades més casos fora del país asiàtic que dins.

Tedros ha recordat que la principal preocupació que tenen les autoritats sanitàries mundials són els brots del nou coronavirus a Corea del Sud, Itàlia, l'Iran i el Japó.

També et pot interessar

stats