Sanitat manté la fase de contenció i diu que seguint els consells pot controlar-se el virus

Espanya registra més de 250 casos positius, dels quals deu es troben a l’UCI en estat greu.

VÍDEO | Sanitat manté la fase de contenció i diu que seguint els consells pot controlar-se el virus
05 de març 2020 - 14:25

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que Espanya continua en fase de contenció i que, si se segueixen els consells de les autoritats sanitàries, es pot contindre el coronavirus.

Illa ha explicat que ha sol·licitat comparéixer en la comissió de Sanitat del Congrés per a actualitzar informació del coronavirus en seu parlamentària. A més, es realitzarà una quarta videoconferència amb tots els consellers de Sanitat per a actualitzar la informació.

Espanya registra 262 casos de Covid-19, dels quals deu es troben a l’UCI en estat greu. La Regió de Múrcia i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla són les úniques zones que encara no n’han confirmat cap positiu. A més, hi ha cinc pacients que ja han rebut l’alta: dos a La Gomera, un a Tenerife, un a Mallorca i un a Sevilla.

Tres persones mortes

Aquest dijous s’ha confirmat la tercera víctima mortal amb coronavirus a Espanya: una dona de 99 anys de Madrid. A la dona li van detectar el Covid-19 després de morir, com en el cas de l'home de l’Arnau de Vilanova a València. Aquest dos casos s’afigen al de l’home de 82 anys de Biscaia. Illa ha expressat el condol als familiars d’aquests pacients.

Madrid reforça la prevenció

La Comunitat de Madrid ha reforçat les mesures de prevenció en els centres i residències de majors, després de la detecció de deu casos de residents i una auxiliar d’infermeria contagiats en una residència de la comunitat. A més, la Direcció General d'Atenció al Major enviarà en les pròximes hores als centres de majors un protocol d’actuació, que recollirà mesures de prevenció i intervenció per a evitar nous contagis. Entre aquestes iniciatives preventives es troba l'habilitació de zones d'aïllament o la limitació de contactes en les residències de majors. A més, els centres de majors procuraran que els usuaris amb símptomes no utilitzen zones comunes, com el menjador.

Un cas per cada 250.000 habitants a Espanya

Un cas per cada 250.000 habitants a Espanya

Per la seua banda, el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que la taxa d'incidència “es manté baixa” i a Espanya hi ha 0,4 casos per cada 100.000 habitants, “és a dir, prop d'un cas per cada 250.000 habitants”.

A més, ha matisat que la incidència està basada en un 90% en casos importats o relacionats amb casos importats. Per tant, “el risc s'ha d'associar a l'entorn dels casos importats”. Del total de casos, en aquests moments n'hi ha 20 sense vincle que estan en investigació, “però n'hi ha diversos que formen agrupaments en què, possiblement, l'origen és el mateix”.

Simón: “Un professional sanitari ha d'aïllar-se quan perceba el menor símptoma”

Simón: “Un professional sanitari ha d'aïllar-se quan perceba el menor símptoma”

Per tant, Simón recomana “mantindre la calma, tractar-ho de manera lògica i no sobreactuar”. Segons afirma, només els contactes d'alt risc o molt alt risc d'infectar-se “han de tindre un seguiment actiu” per part de Salut Pública, mentre que la resta de contactes han d'“autoobservar-se”. “No cal angoixar-se ni posar-se mascaretes si no se'n tenen símptomes”.

En segon lloc, ha indicat que els professionals que consideren que estiguen en situació de risc, com els casos dels sanitaris, “han d'aïllar-se quan perceben el menor símptoma i telefonar al 112”.

L'OMS recomana combatre el virus sense interrompre la vida diària

En aquest mateix sentit s’ha expressat la directora de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, que ha advocat aquest dijous per combatre l'epidèmia del coronavirus “causant el mínim d'interrupció en la vida de les persones”.

Segons Neira, l'OMS està assegurant que la coordinació i totes les mesures són raonades i proporcionades per a previndre la crisi econòmica i social que està produint l'epidèmia de coronavirus.

També et pot interessar

stats