Sanitat manté el confinament de Benigànim mentre el procediment administratiu segueix obert

Després de la modificació de la Conselleria, és necessària una nova ratificació judicial del decret de la Generalitat.

Sanitat manté el confinament de Benigànim mentre el procediment administratiu segueix obert
Sanitat manté el confinament de Benigànim mentre el procediment administratiu segueix obert

Benigànim, a la Vall d'Albaida, viu aquest dimecres la segona jornada de confinament després que s'hi hagen detectat 88 positius entre el veïnat, 34 dels quals en les últimes hores. No obstant això, aquest confinament té unes condicions lleugerament diferents de les inicials, ja que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha hagut de modificar la resolució que estableix les mesures restrictives després que una jutgessa de València invalidara aquesta orde.

En la nova resolució, ja publicada en el Diari Oficial de la Generalitat i vigent durant 14 dies, s'inclouen algunes modificacions respecte a l'anterior decret i es precisa que el confinament és perimetral i que es permet, en tot cas, la circulació de persones residents dins del municipi. A més, s'estableix fins a un màxim de 10 persones en reunions de caràcter social o familiar i els actes de culte es faran amb un aforament de fins a un terç, sempre respectant les normes de seguretat d'ús de la mascareta i el distanciament físic.

Així, les mesures de confinament continuen, amb la Guàrdia Civil vigilant l'entrada del poble, mentre el procediment administratiu segueix obert. Després de la modificació de la Conselleria de Salut Pública, ara és necessària una nova ratificació judicial del decret de la Generalitat.

Per tal d'evitar situacions com la de Benigànim, en què un jutjat invalida els confinaments decretats per les autoritats sanitàries, el govern espanyol prepara una reforma legal perquè siguen els tribunals superiors de justícia, i no un jutge o jutgessa, els que avalen les resolucions per a evitar la propagació de l'epidèmia. De fet, no és la primera vegada que els tribunals anul·len mesures dels governs autonòmics: ja ha passat a Catalunya i a Castella i Lleó.

Puig reclama seguretat per a aquestes decisions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, considera positiu que el govern espanyol establisca una norma que “done major seguretat” a les comunitats autònomes a l'hora de prendre decisions com el confinament del municipi. “L'autoritat judicial té tot el dret a plantejar totes les formulacions que corresponga, i la Generalitat va respondre ràpidament i hi va haver una nova resolució en què s'intentava donar resposta a les mancances que plantejava l'acte judicial”.

Puig ha defés que el confinament de Benigànim s'aplicara “per a defensar la salut pública” del veïns i veïnes, justament quan s'havia perdut la traçabilitat dels brots. “En un moment determinat, els qui decideixen, que són els experts i l'autoritat de salut pública, han pensat que es podia produir una propagació molt més àmplia”, ha afegit. El cap del Consell s’ha mostrat preocupat per l’extensió de la pandèmia i els contagis en el conjunt de la Comunitat Valenciana, però ha incidit en el fet que les xifres d'hospitalitzacions i de persones ingressades a l'UCI són molt inferiors a les de març i abril.

Col·lapse al centre de salut

Mentre el curs administratiu continua obert, la realitat és que el poble viu el confinament amb nerviosisme. De fet, el centre de salut ha hagut de fer una crida perquè la gent deixe de telefonar per a saber quan faran les proves PCR, ja que es col·lapsen les línies i no es pot treballar amb normalitat. A més, recorden que treballen per a controlar el brot i demanen la col·laboració ciutadana.

Pel que fa al començament de curs a la població, el secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, ha aclarit que l'ESO, el batxillerat i l'FP comencen el 14 de setembre, just quan acaba la quarantena al municipi i, per tant, espera que no hi haja problemes de conciliació. Pel que fa a infantil i primària, que comencen escalonadament a partir del dia 7, ha recordat que han demanat al Ministeri de Treball algun tipus de permís retribuït o baixa per a facilitar la conciliació laboral.

També et pot interessar

stats