Sanitat ja aplica el pla de contingència als hospitals davant l'allau d'ingressos

Molts hospitals, com el d'Alcoi, s'han convertit en centres Covid i han arribat a posar llits a la cafeteria davant la falta d'espai.

Intervenció a un pacient en un hospital de la Comunitat Valenciana
Intervenció a un pacient en un hospital de la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

Amb una xifra d'hospitalitzats per covid de 4.143 a tota la Comunitat Valenciana, una dada que desborda totes les previsions fetes fins ara, la Conselleria de Sanitat Universal ja aplica el pla de contingència per a respondre a l'allau d'ingressos de cada dia. Molts hospitals, com el de la Mare del Déu dels Lliris d'Alcoi, s'han convertit en centres Covid i han arribat a posar llits a la cafeteria davant la falta d'espai. Només s'atén el més urgent i la resta de casos es traslladen a altres hospitals.

El col·lapse als hospitals augmenta per moments. La sanitat privada ja cancel·la operacions per a atendre pacients de la pública i la Conselleria de Sanitat Universal ha començat a contactar amb hotels per a poder utilitzar algunes habitacions per a malalts que hagen d'estar aïllats o perquè descansen els sanitaris.

Però, a més, alguns hospitals, com el Clínic de València, han començat a convertir els paritoris en unitats de cures intensives. En aquest centre sanitari s'han suspés també operacions oncològiques i les sales de traumatologia, cirurgia i medicina interna s'han convertit en sales per a atendre malalts de Covid.

La incidència acumulada a Alcoi és a hores d'ara de les més elevades de la Comunitat Valenciana, amb 2.700 casos per cada 100.000 habitants. Això es tradueix en un volum d'ingressos diaris que es fa pràcticament insostenible i ha obligat els responsables d'aquest centre a prendre mesures que responen a una situació d'emergència sanitària.

En aquest hospital d'Alcoi només s'ha respectat una xicoteta àrea de cardiologia i un quiròfan per a emergències, la resta és per a atendre a malalts de coronavirus. Els parts i les intervencions s'han derivat als hospitals d'Ontinyent i Elda i la resta de qüestions sanitàries, a clíniques privades i concertades d'Alacant.

En només 24 hores hi ha hagut 19 ingressos nous de contagiats, 18 en planta i 1 a l'UCI, i això ha obligat el centre a habilitar la cafeteria de personal i l'àrea de rehabilitació per a poder instal·lar 14 llits més en cadascuna d'aquestes àrees.

“Prompte no tindrem més lloc a l'hospital”

Guadalupe Pavón, secretària general responsable de Sanitat de CCOO a les comarques centrals, ha destacat en À Punt que en aquests moments “la situació està començant a saturar-se, amb 219 hospitalitzats per Covid-19 i 17 més a l'UCI”. “Ens queda un llit, com a molt, per a omplir els intensius; prompte ja no en tindrem més”, adverteix. A més, indica que amb aquest volum d'ingressos diaris, unit al fet que el temps per a les altes és d'un mes, “no hi ha temps perquè s'allibere els llits”.

Un altre problema és el personal. Segons Pavón, “no hi ha infermeres en aquests moments a pesar de l'acord voluntari d'hores extres” i, a més, hi ha més de 30 treballadores infectades.

També et pot interessar

stats