Sanitat intensifica les campanyes per a crear més espais lliures de fum

Mig centenar de platges de la Comunitat Valenciana s'adhereixen a la xarxa Platges sense Fum

El tabac causa el 86% dels càncers de pulmó a Espanya
La pandèmia ens ha demostrat que cada vegada necessitem més espais lliures de fum / À Punt NTC
30 de maig 2021 - 20:40

Coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac, que se celebra aquest dilluns, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’han unit a la campanya de l’OMS, "Compromet-te a deixar-lo durant la Covid-19" i ha intensificat els missatges preventius sobre els riscos que suposa fumar per a la salut.

Segons dades de Sanitat, un 20 per cent de la població valenciana es declara fumadora habitual i l'edat d'inici de consum de tabac se situa als 14 anys. La prevalença de persones menors de 24 anys que fumen, tant de manera diària com esporàdicament, és del 10%, un percentatge que s'incrementa amb l'edat. De fet, dels 45 a 64 anys arriba al 33%.

La titular de Sanitat, Ana Barceló, ha assenyalat que “la pandèmia ens ha demostrat que cada vegada necessitem més espais lliures de fum" i ha recalcat la importància de cuidar la salut i també evitar el consum de tabac. 

Platges sense fum

Una de les recomanacions d’espais lliures de fum és formar part de la xarxa de Platges sense Fum de la Comunitat Valenciana, que compta actualment amb unes 50 que s'han adherit o han sol·licitat formar-ne part. Es pot unir qualsevol ajuntament que tinga platges d'arena, de roca i fluvials que decidisca delimitar zones com espais lliures de tabac.

Aquests espais són identificats i senyalitzats i es designa unes persones com a mediadores que han de vetlar pel compliment. Aquests mediadors han sigut formats mitjançant un curs específic.

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat i Salut Pública està potenciant la tasca de prevenció a les aules. De fet, el projecte Classes sense fum ha tingut un bon acolliment en els centres educatius i la finalitat és evitar l'inici del consum de tabac entre els adolescents. El programa, dirigit a estudiants de 1r de l'ESO, proposa activitats i la visualització d’un curtmetratge de tres minuts sobre el consum de tabac.

També et pot interessar

stats