Sanitat estudia rebaixar de 14 a 10 dies la quarantena dels contagis per coronavirus

L’OMS recomana acurtar l’aïllament per l’evidència de falta de transmissió a partir del sèptim dia en casos lleus.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón

Sanitat estudia rebaixar de 14 a 10 dies l’aïllament de les persones contagiades per coronavirus per l’evidència que, a partir del “sèptim dia, els casos més lleus ja no transmeten la malaltia”. Així ho ha confirmat el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries (CAES), Fernando Simón, a preguntes dels periodistes sobre l’emissió d’una nova recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en aquest sentit, només aplicable a caos lleus.

Simon ha confirmat que ja s’estudia a Espanya “amb molt d’interés” i ha avançat que “en els pròxims dies o mesos és probable que canvie la recomanació a escala nacional”. En tot cas, la decisió final tindrà en compte l’opció “més segura” per al control de l’epidèmia i per a la capacitat del sistema sanitari.

L’epidemiòleg ha explicat que la quarantena anterior es basava en l’evidència del virus més paregut a la Covid-19 del que es tenia coneixement, el SARS-1, mentre la nova recomanació té ho fa amb la informació del nou coronavirus.

Per contra, a partir de preguntes dels periodistes, Simón s’ha mostrat poc entusiasta respecte dels estudis que assenyalen que les persones amb grup sanguini 0 no es contagiarien pel coronavirus, ja que ell té eixe tipus de sang i es va contagiar. A l’espera d’evidències més sòlides ha dit que potser tinguen menys probabilitat d’infecció, la qual cosa no implica que no es contagien.

Dades confuses per “excés de transparència”

Durant la roda de premsa el director del CAES ha reconegut la confusió que ha generat la disparitat en els recomptes de víctimes mortals, un fet que atribueix a “l’excés de transparència”. Segons Simón s’ha decidit mantindre les dades errònies o incompletes mentre s’actualitzen retrospectivament amb les dades que aporten les comunitats autònomes segons els nous criteris que el CAES va activar l’11 de maig.

“Lamente la confusió però d'ací a poc estarà corregida i s’explicarà detalladament”, ha dit Simón, que ha atribuït un retard màxim de 24-48 a la verificació de les xifres de nous contagis.

També et pot interessar

stats