Sanitat està elaborant un protocol d’actuació davant del nou coronavirus

L'OMS assegura que la preocupació del nou coronavirus és la transmissió entre humans en grans ciutats.

Imatge de portada: Dos inferemers de l'hospital de Jinyintan, on es tracta els pacients infectats pel virus

El Ministeri de Sanitat està elaborant un protocol d’actuació davant de l’aparició de possibles casos sospitosos del nou tipus de coronavirus, que té l’origen en un mercat de carn de la ciutat de Wuhan (Xina) i que ha infectat, de moment, 270 persones i ha causat nou morts.

Així es recull en l’últim informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, que assenyala que el risc d’introducció del virus a Espanya “en aquest moment, es considera molt baix”. A pesar d’això, s’ha convocat la Ponència d’Alertes i Plans de Preparació i Resposta per a revisar la situació i l’actualització epidemiològica, així com la capacitat de diagnòstic i actuacions de resposta. A més, s’està elaborant un document de preguntes i respostes per a la comunicació amb la ciutadania.

Sanitat recorda que Espanya no disposa d’aeroports que operen vols amb connexió directa a Wuhan i aquesta ciutat no és una destinació turística freqüent. No obstant això, en les pròximes setmanes es preveu un increment de viatgers cap a la Xina i procedents d’allí per les festes de l’Any Nou xinés.

És un virus de la mateixa família que la SARS (síndrome respiratòria aguda greu) i que la MERS (síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà), malalties que es transmeten d’animals a humans, però que també tenen capacitat de transmetre’s entre les persones.

Els principals símptomes d’aquest virus, menys agressiu que altres coronavirus coneguts, són més intensos que una grip, amb febre, dolor i malestar general, i problemes respiratoris.

L’Organització Mundial de la Salut ha convocat aquest dimecres el Comité d’Emergència del Reglament Sanitari Internacional amb l’objectiu de revisar l’estat de la situació als països afectats, valorar si l’esdeveniment constitueix una emergència de salut pública d’importància internacional i la pertinència d’emetre recomanacions temporals.

La transmissió entre humans en grans ciutats, la prinicpal preocupació de l'OMS

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha assenyalat que la principal preocupació amb el nou coronavirus és que es contagie entre humans. Especialment, en nuclis urbans on viuen un gran nombre de persones, la qual cosa n’augmentaria l’expansió més ràpidament.

Sobre les mesures que es prendran des de l'organisme sanitari internacional, ha indicat que "tot dependrà de la virulència del coronavirus i la seua capacitat de transmissió". 

També et pot interessar

stats