Sanitat detecta 22 nous casos de mutilació genital femenina durant 2018 a la CV

Set corresponen a xiquetes menors de 16 anys i s'han establit 19 alertes perquè les menudes poden estar en risc.

VÍDEO | Sanitat detecta 22 nous casos de mutilació genital femenina durant 2018 a la CV

La xifra de l'horror: 22. És el nombre de nous casos de mutilació genital femenina (MGF) que ha detectat la Conselleria de Sanitat durant 2018 en la Comunitat Valenciana. D'ells, set corresponen a xiquetes menors de 16 anys i dos d'ells ja han sigut comunicats a la Fiscalia de Menors. 

Així mateix, s'han establit 19 alertes a Treball Social per a fer seguiment de casos en els quals s'ha determinat que la menor pot estar en risc de ser sotmesa a una mutilació genital femenina.

La detecció d'aquests casos s'ha realitzat, principalment, a través dels serveis d'Atenció Primària, com són les unitats de medicina general, pediatria, matrones o centres de salut sexual i reproductiva. 

Hui  és el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital, una pràctica considerada per Nacions Unides com una violació dels drets humans de dones i xiquetes, així com una forma de violència contra la dona i una discriminació per raó de gènere, ja que és un acte que s’exerceix contra dones i xiquetes pel fet de ser-ho.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha manifestat aquest dimecres que la prevenció i l'accés a la reconstrucció genital "continuen sent els dos grans reptes als quals ens enfrontem les institucions sanitàries". 

Des que en 2016 s'elaborara el Mapa de risc de la mutilació genital en la Comunitat Valenciana i es presentara el Protocol d'actuació sanitària davant la MGF, Sanitat ha impulsat diverses línies d'actuació per a la prevenció de la mutilació genital femenina.

Així, s'estan realitzant accions per a la formació i sensibilització del personal sanitari per a facilitar la detecció de mutilació en les consultes, especialment si la mare ha patit una mutilació genital.

Si viatgen, els pares signen un compromís

En 2018 s'ha comptat, a més, amb la participació de les Consultes d'Atenció al Viatger, per les quals passen les xiquetes que viatjaran als seus països d'origen per a l'administració de les corresponents vacunes. 

Des d'aquestes consultes es facilita als pares i mares la fulla de compromís en la qual acorden no consentir que es mutile la xiqueta durant el viatge i accedeixen al fet que siga revisada pel seu pediatre a la tornada.

D'altra banda, des dels centres de salut pública de la Comunitat Valenciana s'estan realitzant accions per a sensibilitzar diferents comunitats ètniques a fi que acompanyen el canvi cultural que faça possible l'eliminació d'aquesta pràctica i donen suport a la reconstrucció genital de les dones afectades sempre que es considere necessari.

Unitat de referència per a la cirurgia reconstructiva de la mutilació genital

La Conselleria de Sanitat va crear el juny de 2016 una unitat de referència per a la cirurgia reconstructiva de la mutilació genital femenina a l'Hospital Universitari Doctor Peset.

Durant 2018, aquesta unitat ha valorat a 24 dones, de les quals quatre han accedit a la reconstrucció en presentar seqüeles funcionals després de la mutilació. Així mateix, tres dones més estan en procés de ser intervingudes.

També et pot interessar

stats