Sanitat demana als ajuntaments que no celebren espectacles pirotècnics pel risc d'aglomeracions

Manises desoeix la instrucció i programa una despertà i dues mascletaes per a celebrar Sant Josep.

Imatge: un castell de la Nit del Foc de València, en una imatge d'arxiu / Manuel Bruque (EFE)

La Conselleria de Sanitat Universal ha remés una circular a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana en la qual recomana que no celebren castells de focs artificials durant les Falles i la Setmana Santa pel risc d'aglomeració o concentració de persones.

En el comunicat, la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, explica que tot i la possibilitat que aquests espectacles puguen fer-se en horari del toc de queda nocturn, existeix el risc d'aglomeracions a les terrasses dels edificis de persones de diferents unitats de convivència. I recorda que aquestes reunions poden comportar un "incompliment significatiu" de les normes generals de seguretat i distanciament social. A més, adverteix que, per tractar-se d'edificis privats, "és molt difícil el control" per part dels cossos de seguretat.

Per tot això demana els ajuntaments –que tenen les competències per a autoritzar els espectacles– que tinguen en compte les implicacions per a la salut pública en un context de pandèmia

La circular aclareix als consistoris el marc jurídic per a desenvolupar els actes festius. Els recorda el pacte del Consell Interterritorial de Salut perquè les autonomies no celebren esdeveniments massius de cap índole que impliquen risc d'aglomeració o concentració de persones durant les festivitats de Sant Josep i de la Setmana Santa. Adverteix que tampoc no es permeten els espectacles itinerants i que s'ha establit el tancament preventiu i la suspensió cautelar de les seus festeres.

La circular, que té data del 12 de març, s'ha remés tant als ajuntaments valencians com a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, amb la finalitat que les autoritats locals adopten les decisions pertinents.

Espectacles a Manises i en una empresa de Paterna

Tot i la instrucció de Sanitat, l'Ajuntament de Manises i la junta local fallera han programat diversos espectacles pirotècnics per a celebrar la festivitat de Sant Josep. Aquests inclouen una despertà simultània als barris de les onze comissions falleres, una mascletà aèria al migdia i una altra de nocturna. Segons ha informat el consistori en un comunicat, s'ha optat per llançaments aeris "amb la finalitat de desincentivar l'interés que puga suscitar veure la mascletà en directe des de les proximitats".

L'empresa tecnològica valenciana Nunsys ja ha celebrat dues mascletaes a la seua seu, al polígon industrial de Paterna, una diürna el primer dia de març, que va disparar Reyes Martí i una segona, nocturna, aquest dimecres, a càrrec de la pirotècnia Borredà. S'ha tractat, però, d'accions promocionals, a porta tancada i amb públic limitat, segons matisa la firma, que explica que els permisos es van demanar amb dues setmanes d'antelació a l'Ajuntament. Els espectacles s'emmarquen en la política de responsabilitat social corporativa de la firma, que ha decidit programar-les en suport del sector pirotècnic. La mascletà d'anit, que va commemorar la Nit del Foc amb la disparada de 25 metres de masclets i carcasses, va reunir la presidenta de Piroval, María José Lora, i a una desena dels principals pirotècnics valencians.

La plana major de PIROVAL posa abans de la disparada de la mascletà nocturna a Nunsys
La plana major de PIROVAL posa abans de la disparada de la mascletà nocturna a Nunsys / Nunsys

També et pot interessar

stats