Sanitat constata que la vacuna redueix un 90% el risc d'hospitalització

Un estudi del ministeri determina que la protecció contra la infecció està entre el 32% i el 84%, segons els grups d'edat

Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu
Personal sanitari atén un pacient en una UCI en una imatge d'arxiu / Efe

L'efectivitat de la vacuna contra el coronavirus disminueix de manera progressiva amb els mesos, però un estudi del Ministeri de Sanitat recull que en totes les edats la protecció de la vacunació continua sent alta, sobretot en la prevenció de l'hospitalització, on la reducció del risc per als vacunats continua estant al voltant del 90% en tots els grups.

El Ministeri de Sanitat ha publicat en el seu portal web el "III Informe d'anàlisi de l'efectivitat de la vacunació enfront de la covid-19 a Espanya", que, entre altres dades, recull que en les residències de majors es manté una efectivitat de la vacunació elevada quant a hospitalització i defunció en els últims mesos.

En els majors de 80 anys s'observa un increment de l'efectivitat a partir de novembre del 2021, possiblement relacionat amb l'administració de dosis de record en aquest grup d'edat.

De fet, l'informe recull que la protecció contra de la infecció, la infecció simptomàtica i l'hospitalització per covid disminueix a mesura passen els mesos, si es comparen les persones vacunades en els primers mesos (març, abril i maig) amb les vacunades al juny.

Aquesta disminució progressiva de l'efectivitat es dona en persones de més de 80 anys i també en els grups de 70-79 anys, 60-69 anys, 50-59 anys i 40-49 anys.

En concret, en els centres de majors els resultats publicats a l'octubre indicaven que l'efectivitat es mantenia en valors superiors al 96% enfront d'infecció, infecció simptomàtica, hospitalització i defunció, en els vacunats des de maig d'ara en avant.

No obstant això, en els vacunats al març l'efectivitat disminuïa a 58%, 64%, 65% i 77%, enfront d'infecció, infecció simptomàtica, hospitalització i defunció, respectivament, la qual cosa podria indicar una pèrdua d'immunitat amb el temps des de la vacunació.

Després de l'administració de les dosis de record es manté en valors entorn del 80% la protecció enfront de l'hospitalització i defunció en els centres de majors, la qual cosa apunta un efecte beneficiós de la dosi de record.

Aquest estudi constata també que la protecció enfront de la infecció que ofereix la vacuna continua sent en general menor que enfront d'esdeveniments greus (entre el 32% i el 84%, segons els grups d'edat).

La protecció enfront de la infecció sense símptomes és molt variable segons els grups d'edat: 78,8% per al grup entre els 18 i els 49 anys, 66,3% entre els 50 i els 59 anys, 80,5% entre 60-69, 84,2% entre els 70 i 79 anys i el 78% en el cas dels majors de 80.

La protecció de la infecció sistemàtica és menor en la població entre 18 i 49 anys (un 30,5%) i major en el grup entre els 70 i 79 anys (86%).

L'efectivitat de la vacunació per a aquest grup va ser de 84,2%, 86%, 93,2% i 94,8% enfront d'infecció, infecció simptomàtica, hospitalització i defunció, respectivament.

Per al grup de 18-49 anys va ser de 32%, 30%, 86% i 70%, els menors valors d'efectivitat de tots els grups estudiats.

També et pot interessar

stats