Sanitat confirma un brot de coronavirus a Castelló amb 16 positius en el segon dia sense morts

L'alcaldessa Amparo Marco no tanca la porta a un confinament selectiu i diu que es prendran "les mesures necessàries" per a frenar el virus.

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco
L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco / À Punt Mèdia.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat aquest dilluns que hi ha un brot de coronavirus a la ciutat de Castelló. Es tracta d'un grup format per diferents nuclis familiars en el qual s'han confirmat 16 casos positius, cap d'ells greu. Es converteix, així, en el segon rebrot de la Covid-19 registrat durant la desescalada a la Comunitat Valenciana, després que la setmana passada es detectara un primer focus en un escorxador de Rafelbunyol que, fins ara, acumula 14 casos positius.

Sanitat assenyala que totes les persones afectades estan aïllades i a hores d'ara encara continua el seguiment de contactes. Segons la investigació realitzada pel departament que dirigeix Ana Barceló, l'origen del brot ha sigut una reunió familiar durant la celebració de Sant Joan. Una de les famílies participants procedix de la ciutat de Lleida, un dels focus que s'han registrat en les últimes setmanes a la província, i un dels membres va presentar símptomes el passat dia 22 de juny.

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha afirmat en declaracions a À Punt que la Conselleria està "damunt" dels casos perquè el virus no es propague per la ciutat. Ha aprofitat per a llançar un missatge de calma a la ciutadania i ha apel·lat a la responsabilitat individual i col·lectiva de la societat: "Minimitzar el risc de contagi no és només responsabilitat de les autoritats sanitàries i administracions públiques, sinó també de tot el veïnat", ha dit.

Tot i que insisteix que el focus està controlat, Marco ha advertit que el virus encara circula i que el risc no es reduirà fins que no hi haja una vacuna efectiva. L'alcaldessa ha informat que aquest dimarts l'Ajuntament estudiarà, juntament amb la Conselleria de Sanitat, si s'han de prendre mesures addicionals perquè el virus no es propague, i ha deixat la porta oberta a la possibilitat de dur a terme un confinament selectiu, és a dir, aïllar un barri determinat o una finca, si és necessari.

Segon dia consecutiu sense morts

La Comunitat Valenciana no ha registrat, per segon dia consecutiu, cap defunció per coronavirus, per la qual cosa el total continua estable en 1.473 persones. Quant a casos positius nous, des de l'última actualització se n'han detectat quatre a través de diagnòstic PCR, tots ells s'han produït en residències de majors.

Sanitat ha precisat que el recompte d'aquest dilluns no incorpora els 16 positius del brot de Castelló, però no ha especificat quan es comptabilitzaran. Un dels quatre nous casos s'ubica a la província de Castelló, i els altres tres a la de València. Així, el còmput total de contagis puja a 11.543 des que va començar la pandèmia.

En aquests moments queden actius 2.099 casos, la qual cosa suposa un 11,4% del total de positius. D'aquests, 57 persones estan ingressades en hospitals valencians, dues més que diumenge. D'elles, set estan internes en unitats de cures intensives (UCI).

En aquest últim balanç Sanitat notifica 22 altes més, que eleven el total de persones recuperades des de l'inici de la crisi a 14.728. Per províncies, 1.721 estan a la de Castelló, 5.032 a la d'Alacant i 7.970 a la de València. Sanitat n'arreplega 5 més corresponents a desplaçats.

Casos en 8 residències

Sanitat manté en 8 els geriàtrics amb algun contagi actiu en aquests moments en el territori, un dels quals està a la província d'Alacant i els altres 7 a la de València. Els 4 casos confirmats per Sanitat aquest dilluns es donen en residències: dos corresponen a interns i els altres dos a personal dels centres. Un dia més es mantenen en quatre centres sota vigilància activa de control sanitari: una a la província d'Alacant i tres a la de València.

Augment del 5% en proves PCR

En una setmana la Comunitat Valenciana ha augmentat en un 5% la capacitat de realitzar proves PCR i ha arribat a les 307.146 des de l'inici de la pandèmia. El percentatge és el mateix en l'àmbit estatal, on es registren ja 3,4 milions de tests diagnòstics d'aquest tipus des que començà la crisi sanitària. Pel que fa a tests ràpids d'anticossos, la Comunitat Valenciana n'ha practicat 120.173, que suposa un increment del 4% en la setmana del 19 al 25 de juny.

També et pot interessar

stats