Sanitat i les comunitats tanquen un pla per a atenuar els efectes del desproveïment de fàrmacs

Preveu una campanya informativa per a garantir el tractament de pacients si hi haguera desabastiment de medicaments.

VÍDEO | Sanitat i les comunitats tanquen un pla per a atenuar els efectes del desproveïment de fàrmacs

La ministra de Sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, s'ha reunit aquest dimecres amb els representants autonòmics en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Una de les principals qüestions que estava damunt la taula és el pla de garanties de proveïment de medicaments 2019-2022, destinat a afrontar els problemes de subministrament de fàrmacs.

S'ha ratificat un document elaborat conjuntament per l'Estat, les comunitats autònomes i l'Agència Espanyola del Medicament que garanteix el tractament als pacients en cas que es produïsca un desproveïment de medicines. En representació de la Comunitat Valenciana ha acudit a la cita la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, que ha explicat que el pla preveu una campanya informativa dirigida tant a pacients com a prescriptors i farmàcies subministradores que té l'objectiu de permetre canviar un tractament per un altre que tinga els mateixos principis actius si s’exhaureixen les existències d’algun medicament. 

Durant la trobada també en el Pla d'abordatge de les CAR-T, una teràpia contra el càncer que consisteix a extraure sang del pacient per a obtindre limfòcits T –un tipus de cèl·lules del sistema immunitari–, que es modifiquen al laboratori per a destruir les cèl·lules malignes. S'han ratificat els centres que a partir d'ara inclouran aquest tipus de teràpies avançades. A la Comunitat Valenciana n’hi haurà dos: l'Hospital Clínic i La Fe, tots dos a la ciutat de València. 

Altres de les qüestions que s'han tractat en el Consell Interterritorial de Sanitat d'aquest dimecres són l'ampliació del calendari de vacunació de la meningitis i l'extensió del control dels pacients diabètics. Un total de 53.723 persones adultes que pateixen diabetis de tipus 1 s'afegiran l'any que ve a les 13.250 menors que ja disposen del sistema de monitorització de glucosa tipus flaix, sense punxades.

Mesures contra el tabaquisme

D'altra banda, l'agència Europa Press ha accedit a un document del Ministeri de Sanitat en què s'exposa que el departament dirigit per Carcedo té la intenció de finançar entre aquest 2019 i l'any que ve els tractaments per a deixar de fumar. A més, la ministra ha explicat abans d'entrar en el Consell Interterritorial que considerar els cotxes “espais sense fum” i prohibir fumar dins és una de les mesures en què treballa juntament amb la Comissió Europea per a combatre el tabaquisme.

També et pot interessar

stats