Sanitat clausura un restaurant a Finestrat després de detectar un brot d'hepatitis A

La Conselleria encara no ha contactat amb el municipi pel contagi que ha afectat 12 persones, moltes d'elles adolescents.

Sanitat clausura un restaurant a Finestrat després de detectar un brot d\'hepatitis A
Sanitat clausura un restaurant a Finestrat després de detectar un brot d'hepatitis A

La Conselleria de Sanitat ha clausurat un restaurant de Finestrat, a la Marina Baixa, després de detectar un brot d'hepatitis A a principi d'octubre. Des de la Conselleria han precisat que s'han activat tots els protocols i que el local està precintat des de fa 10 dies.

El brot ha afectat dotze persones amb edats d'entre 15 i 55 anys, de les quals onze van ser hospitalitzades. En l’actualitat sols una continua ingressada amb evolució satisfactòria, i tres dels casos corresponen a treballadors de l'establiment. Així ho ha confirmat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, qui ha assegurat que s'està investigant la procedència del brot.

El local on es va detectar el contagi del virus el passat 1 d'octubre és el restaurant d'una cadena de menjar italià ubicat a la zona del centre comercial de la Marina, i Sanitat ha ordenat el tancament fins que s'identifique la font de la contaminació.

Segons ha explicat a À Punt NTC el catedràtic d'Epidemiologia Idelfonso Hernández, el virus de l'hepatitis A normalment es troba a la femta fecal i es transmet durant la manipulació dels aliments si no es respecten els protocols d’higiene obligatoris en hoteleria. De moment, les autoritats descarten que l'origen del brot es trobe en una contaminació d'origen dels aliments i sospiten que el contagi es va produir durant la manipulació de l'alimentació. Hernández ha afegit que aquesta malaltia no acostuma a provocar complicacions greus i permet una recuperació que deu allargar-se més enllà dels dos mesos.

Sanitat no ha contactat amb l'Ajuntament

L'alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez, ha confirmat a Les notícies del matí que la Conselleria de Sanitat no s'ha posat encara en contacte amb l'ajuntament del municipi. "La informació que tenim a hores d'ara és la mateixa que hem vist en els mitjans de comunicació. No sabem què ha passat exactament ni si el cas és greu o no", ha lamentat.

Per això, Pérez ha avançat en la ràdio d'À Punt Mèdia que el consistori que encapçala remetrà aquest dimarts mateix un fax a la Conselleria demanant informació per a poder traslladar-la a la població resident a la zona i als turistes que rep diàriament. Segons ha contat, el desconeixement de la situació ha provocat que la policia s'haja vist "desbordada" amb telefonades de persones que volen saber què ha passat.

L'alcalde també ha indicat que la nit de dilluns el seu equip es va posar en contacte amb el Departament de Salut de la Marina Baixa i que els facultatius els traslladaren que hi podria haver dues o tres persones ingressades, tot i que no hi facilitaren més informació. L'Ajuntament de Finestrat ha consultat diversos metges que els han explicat que el tipus d'hepatitis que s'ha estés amb el brot, l'A, no és greu i "se sol curar amb cert rapidesa".

Actualment, 4 pacients més es troben sota investigació mèdica per a determinar la seua possible relació amb el brot. Conselleria busca la font del brot dins del restaurant, que continua tancat, i no sospita d’una contaminació dels productes en l’origen.

També et pot interessar

stats