Sanitat cita 40.000 valencians menors de 60 anys per a rebre la segona dosi de Pfizer

La citació massiva per a completar la immunització coincideix amb la recomanació de l’EMA d’injectar la segona dosi d’AstraZeneca

Vacunació a la Ciutat de les Arts i les Ciències
Vacunació a la Ciutat de les Arts i les Ciències / Kai Försterling (Efe)
29 de maig 2021 - 10:00

La Conselleria de Sanitat Universal ha citat 40.000 persones menors de 60 anys que van rebre una primera dosi d'AstraZeneca per a completar la immunització amb la fórmula de Pfizer, seguint la pauta marcada pel govern espanyol.

Aquest primer grup de persones citades per a vacunar-se la pròxima setmana, format majoritàriament per personal d'emergències i de les forces de seguretat, tindran la possibilitat de rebutjar l’opció triada per Sanitat i sol·licitar rebre una segona dosi d’AstraZeneca.

Missatge de la Conselleria de Sanitat Universal
Missatge de la Conselleria de Sanitat Universal / À Punt NTC

Per a fer-ho, Sanitat incorpora a l'SMS de la citació un enllaç que permet fer constar que, tot i conéixer els riscos “poc freqüents però greus” associats al preparat d’Oxford, “rebutja” rebre una segona dosi de Pfizer. Aquestes persones que opten per rebre la segona dosi d’AstraZeneca hauran d'esperar una segona cita sense data coneguda a hores d'ara.

Model de consentiment de la conselleria de Sanitat per a rebre una segona dosi d'AstraZeneca
Model de consentiment de la conselleria de Sanitat per a rebre una segona dosi d'AstraZeneca

Tot i existir aquesta possibilitat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va recordar aquest divendres que “no es pot triar vacuna”, i que l’opció de rebre una segona dosi diferent a la recomanada és només una “mesura excepcional” que el Comité de Bioètica va recomanar per tal d’evitar que la població rebutjara per complet la vacunació. 

Però l’argumentació de Sanitat xoca frontalment amb el darrer anunci de l'Agència Europea de Medicaments, que manté la recomanació d'injectar una segona dosi de d’AstraZeneca i assegura que no hi ha proves que aquesta segona injecció augmente el risc de desenvolupar trombes.

A la confusió generalitzada per quina és la pauta d’immunització que cal seguir i a les crítiques de professionals i especialistes, s’afigen, a més, les divergències entre comunitats autònomes. Contra la doctrina oficial es manté la rebel·lió de Múrcia, Andalusia, Galícia o Madrid, que aposten directament per AstraZeneca, però permeten canviar a Pfizer al centre de vacunació, i no sempre demanen el consentiment signat.

També et pot interessar

stats