Sanitat avisa del risc que augmente a Espanya la transmissió de les variants sud-africana i brasilera

El Ministeri vigila ja 10 variants de la Covid-19 i detecta els 6 primers casos de la californiana

A Espanya ja s'han localitzat brots epidèmics de la variant sud-africana
A Espanya ja s'han localitzat brots epidèmics de la variant sud-africana / Arxiu

El Ministeri de Sanitat ha alertat del risc que pot suposar que augmente la transmissió de les variants sud-africana i brasilera del coronavirus. Encara que ara com ara s'han detectat de manera puntual a Espanya, adverteix que poden reduir "de manera significativa" l'efectivitat d'algunes vacunes disponibles contra la Covid-19. Així s'estableix en l'actualització del document Circulació de variants de SARS-CoV-2 d'interés per a la salut pública a Espanya, on es recorda que la variant que més està circulant a Espanya és la britànica, i que el risc actual disseminació de la sud-africana i brasilera és, de moment, moderat.

Fins al moment la variant sud-africana s'ha detectat de manera puntual a Espanya, però ja s'han localitzat brots epidèmics en els quals no s'ha aconseguit identificar el cas índex amb antecedent de viatge. Ara bé, encara que la presència es considera baixa en aquest moment, no es descarta que els casos pogueren augmentar en les pròximes setmanes, com ha ocorregut en altres països del nostre entorn. En concret, fins hui s'han detectat 54 casos, dels quals s'han confirmat 18 casos per seqüenciació.

"El risc de disseminació es considera moderat en aquest moment. L'impacte podria ser alt en cas que la seua incidència augmentara de manera considerable, ja que aquesta variant podria reduir de manera significativa l'efectivitat d'algunes vacunes", informa el Ministeri de Sanitat.

Incidència de la variant britànica

La variant britànica (B.1.1.7) es troba actualment circulant a Espanya i, en alguns llocs on s'han realitzat estimacions d'incidència, està augmentant molt ràpidament en relació amb altres variants del virus. Sanitat assenyala en el treball que el risc de transmissió sense les mesures adequades es considera alt i que, en cas d'augmentar la incidència, l'impacte podria ser alt per l'associació possible amb una major gravetat i letalitat.

Sanitat detecta els 6 primers casos de la californiana

El Ministeri de Sanitat ha detectat els primers sis casos de la variant californiana a Espanya i manté sota vigilància un total de 10 variants després d'afegir-ne tres més al llistat d'interés: la de Nova York, una altra originada a Uganda i una última expandida a Portugal, de les quals no consten positius al nostre país.

També et pot interessar

stats