Sanitat atribueix a la mobilitat la raó per a no permetre que tot el territori passara a fase 1

Barceló evitar “especular” sobre la data en què la resta de la Comunitat Valenciana avançarà de fase després de reunir-se amb Illa.

La consellera de Sanitat Ana Barceló en roda de premsa

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat durant la compareixença que ofereix diàriament per a actualitzar la situació del coronavirus que el dilluns va mantindre una reunió amb el ministre Salvador Illa per tal d'aclarir el motiu pel qual sols 10 departaments de salut valencians han passat a la fase 1 i no els altres 14, com esperava la Generalitat. Barceló ha qualificat la reunió de “positiva” i “aclaridora” i ha concretat que el Ministeri justifica en la mobilitat que hi ha en les zones que no han passat de fase la decisió.

Sobre aquest criteri del Ministeri, la consellera de Sanitat defensa que la Comunitat Valenciana disposa d'un sistema de vigilància “extraordinari” per a controlar millor les zones que tenen més mobilitat. “Si el que preocupa és la mobilitat, tenim un sistema de comunicació molt robust i eficaç des de salut pública amb atenció primària que ens permet de seguida posar tallafocs si es produeix un brot perquè no vaja a més”, ha assegurat. I així li ho ha traslladat al ministeri d'Illa.

A pesar de tot, la consellera ha evitat anticipar quan passarà la Comunitat Valenciana al complet de fase. “No farem especulacions ni generarem cap expectativa”, ha remarcat amb cautela. La Generalitat esperava haver passat i es va mostrar molt crítica amb la decisió del govern espanyol i li demana claredat en els criteris. Puig assegurava dilluns que el Consell no presentarà “de manera accelerada cap proposta” sense saber clarament què exigeix l'executiu estatal.

Al ministre de Sanitat, Salvador Illa, li han tornat a preguntar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres sobre la decisió del govern espanyol que el País Basc passara de fase i que no ho fera la Comunitat Valenciana. Illa ha dit que les decisions són tècniques “i no de cap altre tipus”. Illa ha defensat que és molt important tindre una bona xarxa d'atenció primària, un bon mecanisme de detecció precoç. “Eixa va ser una de les raons per les quals el País Basc va poder passar de fase”.

La Comunitat Valenciana, "en condicions" de passar a la fase 1

Aquest mateix dimarts, el president de la Generalitat s’ha mostrat convençut que la Comunitat Valenciana segueix “en condicions” de passar completament a la fase 1. En una entrevista en una televisió d’àmbit estatal ha dit que “s’està avançant” i espera que “més prompte que tard” arribe la solució.

Barceló també ha explicat que li va traslladar a Illa que la reactivació de l'activitat empresarial no havia augmentat els contagis en les zones que encara continuen en fase 0. I ha assegurat que va demanar al ministre informació actualitzada sobre els criteris considerats per a canviar de fase.

Segons ha explicat, tècnics de la Conselleria de Sanitat estan reunits amb altres del Ministeri i que aquest dimecres traslladarà al president de la Generalitat les conclusions que traguen de les converses. A l’espera de les reunions tècniques Puig assegura que la seua “única ambició” és garantir la seguretat sanitària i reactivar l’economia valenciana “com més prompte millor”. “Són milers de llocs de treball i persones molt angoixades”, ha comentat el president, que també ha demanat disculpes al sector hoteler per les expectatives que puga haver creat.

Capacitat per a fer PCR

D'altra banda, la consellera de Sanitat ha assegurat que tots els departaments de salut tenen ja el material de protecció necessari i els kits de PCR per a dur a terme les proves diagnòstiques als casos sospitosos. Les proves, ha afegit, van començar a fer-se dilluns als centres d'atenció primària i també als hospitals. Barceló ha assegurat que hi ha “suficients” kits d'extracció i suficients laboratoris per a poder fer les proves. “Tenim capacitat per a fer PCR”, ha remarcat Barceló, que assegura haver traslladat aquesta situació al ministre Illa.

El PP demana l’informe “pel qual Sanitat va deixar a part de València en fase 0”

D’altra banda, els diputats valencians del PP en el Congrés han registrat una petició al Ministeri de Sanitat perquè mostre “l’informe en què es va basar” per a deixar a part de la província de València en la fase 0 de la desescalada. Belén Hoyo, Vicent Betoret, Luis Santamaría i Óscar Gamazo exigeixen a l’executiu espanyol que “eleve el grau de transparència en la gestió d’aquesta crisi per a buidar qualsevol indici d’arbitrarietat” en la decisió.

El PP també vol saber per què es considera que el sistema de desescalada en funció dels departaments de salut és el millor per a la Comunitat Valenciana. A més, pretén que es deixe “si un dels criteris ha sigut la baixa realització de test PCR, amb la reducció consegüent de la confirmació de casos sospitosos i rastreig de persones que estiguen en contacte amb ells”.

També et pot interessar

stats