Sanitat aplicarà un protocol d'atenció a les víctimes d'agressió sexual

Aquest estableix la coordinació entre organismes com els jutjats, metges forenses, o policia, entre d'altres.

Sanitat aplicarà un protocol d\'atenció a les víctimes d\'agressió sexual
Sanitat aplicarà un protocol d'atenció a les víctimes d'agressió sexual

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat que el nou Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals s'aplicarà en tots els serveis sanitaris de la Comunitat Valenciana. La seua funció serà la d'establir una coordinació entre els jutjats de guàrdia, medicina forense, forces i cossos de seguretat, oficines d'atenció a les víctimes del delicte i Centres Dona 24 hores.

Així, en cada centre sanitari es definirà un circuit d'acompanyament a la víctima, on el cap de guàrdia coordinarà l'assistència sanitària i activarà el protocol. A partir d'aquest moment, s’avisarà el jutge de guàrdia i el personal mèdic forense perquè estiga present en l'exploració mèdica i la presa de mostres, sempre amb consentiment de la víctima.

A més, les forces i cossos de seguretat es personaran en els centres quan siguen requerides i acompanyaran la víctima a formular la denúncia, si escau, i serà informada dels serveis especialitzats com els Centres Dona 24 hores.

Per la seua banda, el personal mèdic realitzarà el comunicat de lesions i l'informe mèdic de presumpta agressió sexual es remetrà al jutjat al més prompte possible. El protocol estableix que després de l'admissió en Urgències es codificarà el cas com a "atenció de caràcter judicial". En menors de 18 anys s'emplenarà també el full de notificació per a l'atenció sociosanitària infantil i la protecció de menors.

També, es garantirà en tot moment la cadena de custòdia de les mostres obtingudes en l'exploració i es realitzarà un test d'embaràs així com el tractament profilàctic necessari per a previndre infeccions de transmissió sexual o, si escau, hepatitis B, VIH, tètanus o virus del papil·loma humà.

El seguiment després de l'alta es realitzarà preferentment en centres de salut sexual i reproductiva o en centres de salut, amb la realització de controls des de 7 dies fins a 6 mesos després de l'agressió.

Finalment i encara que la víctima no vulga denunciar, sempre es comunicarà el fet al jutjat de guàrdia.

També et pot interessar

stats