Sanitat anuncia 2.000 nous equips de diagnòstic i tractament per a millorar la capacitat dels centres d'atenció primària

Disposaran de més ecògrafs, retinògrafs, electrocardiògrafs, dermatoscopis, desfibril·ladors i dispositius complets per a atendre emergències en entorns rurals

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, intervé en la presentació del marc estratègic 2022-2023
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, intervé en la presentació del Marc Estratègic 2022-2023 / Generalitat

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha mantingut aquest dimarts una trobada amb representants de les entitats i associacions vinculades a l'atenció primària a la Comunitat Valenciana i ha anunciat el cofinançament del nou equipament tecnològic amb el qual es dotaran els centres de salut. En total, seran més de 2.000 nous equips de tractament i de diagnòstic, que permetran "agilitar i augmentar la capacitat resolutiva" dels ambulatoris.

La reunió ha servit per a abordar els objectius del nou Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023 que la Generalitat ha posat en marxa per a implementar una millora organitzativa, assistencial i un increment dels recursos destinats als centres de salut, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. El document s'ha remés al Ministeri de Sanitat per a optar al cofinançament amb fons estatals d'algunes de les iniciatives recollides.

Una de les mesures que ha avançat Barceló és el cofinançament del nou equipament tecnològic amb el qual es dotaran els centres de salut, més de 2.000 nous equips de tractament i de diagnòstic. Comptaran així amb nous ecògrafs fixos i portàtils, retinògrafs, Doppler, càmeres per a teledermatologia, dermatoscopis, electrocardiògrafs, dispositius de monitoratge de tensió arterial, desfibril·ladors i equips complets per a l'atenció d'emergències en entorns rurals.

Sanitat destaca que la maquinària facilitarà la faena dels professionals sanitaris i "permetrà agilitar la realització de proves diagnòstiques, evitar el desplaçament dels pacients a altres centres i, en definitiva, oferir una millor qualitat assistencial".

326 milions per al marc estratègic

La incorporació de la nova tecnologia és una de les mesures per a millorar la capacitat resolutiva que contempla el nou Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, que compta amb un pressupost de 326 milions d'euros destinats a la millora de les infraestructures, equipament i sistemes d'informació, així com a l'augment dels recursos humans en els centres sanitaris i a la posada en marxa d'un nou model assistencial i organitzatiu.

Segons ha indicat Barceló, "la finalitat és consolidar aquest nivell assistencial com a eix vertebrador del sistema sanitari. Per això, a més del pressupost inicial durant aquests dos anys per a renovar l'atenció primària, en els pròxims anys es continuaran augmentant els recursos fins a aconseguir el 2025 el 25% del total del pressupost sanitari". La Comunitat Valenciana ja és la quarta que més percentatge destina a Espanya, amb un 15,1%, segons dades del Ministeri de Sanitat.

D'altra banda, ha assenyalat que l'objectiu del nou model d'atenció primària és adequar l'assistència sanitària a la nova realitat. Es pretén així "respondre a la cronicitat i l'envelliment de la població". La plantilla actual en aquest nivell assistencial s'incrementarà en un 13%, i enguany tindrà 1.613 places més, la qual cosa permetrà reduir les ràtios per davall de les recomanacions existents. Per a això, Sanitat Universal invertirà 130,7 milions d'euros.

A més, quant a recursos materials, la inversió en tecnologia i infraestructures de 2022 i 2023 ascendeix a 188 milions d'euros. Del total, més de 76 seran per a la construcció de nous centres de salut i huit milions aniran destinats a millores en els sistemes d'informació.

També et pot interessar

stats