Sanitat ampliarà espais sense fum i defén la pujada del preu del tabac

Planteja la introducció de l’empaquetatge neutre del tabac, mesura que ja han implantat altres països com França o el Regne Unit.

Salvador Illa ha comparegut en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés
Salvador Illa ha comparegut en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés / Fernando Villar

El Ministeri de Sanitat modificarà la llei del tabac per a ampliar els espais lliures de fum i estudiarà la possibilitat d’estendre-la als recintes esportius a l’aire lliure i dins dels vehicles. Així ho ha anunciat el ministre Salvador Illa, que s'ha mostrat favorable a augmentar el preu del tabac i als productes relacionats com, per exemple, els cigarrets electrònics. 

En la primera compareixença en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés, Illa ha explicat les línies generals del seu departament. L’objectiu és avançar en un Pla Integral de Reducció del Tabaquisme que frene la pujada de persones fumadores, que a la Comunitat Valenciana representen vora un 28% de la població. Sanitat també planteja la introducció de l’empaquetatge neutre del tabac, en la línia que ja han iniciat altres països com ara França o el Regne Unit.

Illa ha recordat que els preus del tabac a Espanya es troben entre els més baixos d’Europa, amb un preu mitjà del paquet d’aproximadament cinc euros, enfront dels 10 euros que tenen en altres països europeus.

El gravamen sobre els cigarrets representa quasi un 80% del preu final del producte (sumant-hi els impostos especials i l’IVA aplicable). Es tracta d’un percentatge significatiu si es compara amb altres productes subjectes també a imposició indirecta, com el gravamen mitjà sobre la gasolina (51%) i el de les begudes alcohòliques d’alta graduació (42%).

Hisenda contesta que no pujarà l’IVA del tabac 

Fonts del Ministeri d’Hisenda, en canvi, han manifestat que no s'apujarà l’IVA del tabac perquè ja tributa al tipus màxim del 21%. El diputat d’Unides Podem Txema Guijarro ha indicat que el govern espanyol estava preparant una pujada de l’IVA del tabac i de les cases d’apostes, si bé des del Ministeri d'Hisenda han aclarit que es tracta de “meres propostes” del partit.

L’última pujada es va escometre a la fi de 2016, amb Cristóbal Montoro al capdavant d’Hisenda. L’executiu popular va decidir apujar els impostos un 2,5% als cigarrets i un 6,8% al tabac picat i adequar així la legislació espanyola a les recomanacions de la Unió Europea.

Unides Podem anuncia una baixada en productes d’higiene femenina i veterinaris 

El diputat d’Unides Podem, Txema Guijarro, ha avançat que entre les mesures de la reforma fiscal s’inclourà una baixada en l’IVA dels productes d’higiene femenina i els serveis veterinaris. Previsiblement, l’impost de productes femenins baixarà del 10% al 4% i el veterinari del 21% al 10%.  

Així ho ha assegurat durant la seua intervenció en el ple del Congrés sobre la nova senda d’estabilitat i el límit de despesa no financera, preludi dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) de 2020. Guijarro ha destacat que els pactes per a la reforma fiscal, que ha començat a implementar el govern, “reprenen el camí de la justícia fiscal, que aquest país havia perdut fa un temps i que comença novament”. 

També et pot interessar

stats