Sanitat alerta d’uns lots de DIU defectuosos

Adverteix que no cal extraure’l i recomana que sols les usuàries amb sagnats i dolor acudisquen al metge.

Dispositius intrauterins de la firma Eurogine
Dispositius intrauterins de la firma Eurogine / Eurogine

L'Agència Espanyola de Medicaments ha detectat el trencament de determinats models de dispositius intrauterins (DIU) fabricats per Eurogine. Per això, recomana a les portadores que, en cas de sagnats anormals o dolor, consulten el metge, encara que no cal extraure’l de manera prematura perquè hi ha una baixa taxa d’incidència reconeguda. 

Segons aquesta entitat depenent del Ministeri de Sanitat, sols determinats models d’alguns lots de DIU, que es van comercialitzar el 2014 i es van retirar al febrer de 2018, han resultat defectuosos. A més, l’Agència Espanyola de Medicaments ha informat que “l'afectació de la primera matèria és aleatòria i ocorre en un baix percentatge de casos". 

Des d’aquest organisme han afegit que "s'han reportat casos d'embarassos possiblement relacionats amb trencaments", però "no de perforació uterina". La companyia que els fabrica ha aclarit que el trencament del DIU és conseqüència d'una "fabricació deficient" per part del subministrador de la primer matèria que constitueix l'armadura d’aquests dispositius intrauterins.

A les usuàries que en puguen portar un, se’ls recomana que continuen amb les revisions habituals i només si tenen dolor abdominal, sagnat intermenstrual o postcoital, dolor en el coit o noten algun canvi, inclosos els fils de tracció, acudisquen al seu professional sanitari. 

El problema que s’ha detectat afectava l’extracció del DIU, de manera que no se’n veu afectada l’eficàcia. Per aquesta raó l’Agència Espanyola del Medicament no recomana extraure el dispositiu.

També et pot interessar

stats