Sanitat alerta: 22 municipis en risc alt per l'onada de calor

Durant els pròxims dies el risc podria arribar a alt o extrem per calor en el 64% dels municipis

Carrer de Colom a València aquest dimarts
Carrer de Colom de València / Efe

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat el protocol per a informar i advertir a la població dels riscos potencials derivats de l'onada de calor que assola bona part d'Espanya, la Comunitat Valenciana inclosa. Aquest dimecres hi ha en risc alt 22 municipis valencians, i l'alerta podria estendre's demà a més localitats i, fins i tot, en algun cas, es podria arribar a risc màxim.

Durant els pròxims dies el risc podria arribar a alt o extrem per calor en el 64% dels municipis, però aquest dimecres s'ha activat el nivell alt d'alerta sanitària en la "zona termoclimàtica 1", que comprén 22 localitats: Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Castellfort, Xodos, Cinctorres, Culla, el Forcall, Herbers, la Mata de Morella, Morella, Olocau del Rei, Vilafranca, Palanques, Portell de Morella, la Pobla de Benifassà, la Todolella, Vallibona, Villores, Vistabella del Maestrat i Sorita.

Els consells per a combatre l'onada de calor

Les temperatures extremes es relacionen amb l'agreujament de patologies de base (sobretot respiratòries i circulatòries) i poden desencadenar esgotament per calor o colp de calor.

Les indicacions de Sanitat estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: persones majors, amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades i menors d'edat, així com col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

L'esgotament per calor es caracteritza per mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, cansament, sudoració, pell freda, pàl·lida o humida, pols ràpid i dèbil, i febra per davall de 40 °C. Davant d'aquests símptomes, s'ha de beure aigua en xicotetes quantitats, romandre en un lloc fresc i aplicar draps humits o dutxes/banys d'aigua freda. Així mateix, s'ha de buscar atenció sanitària immediata si es pateixen malalties cròniques, es tenen vòmits o si els símptomes empitjoren o duren més d'una hora.

D'altra banda, davant d'un colp de calor (temperatura corporal per damunt de 40 °C i alteracions del sistema nerviós central), el recomanable és posar-se en contacte amb el 112 i, mentre arriba l'ajuda, mantindre la persona en un lloc fresc i ajudar-la a baixar la temperatura amb draps freds o un bany o dutxa d'aigua freda, sense donar-li a beure.

En termes generals, per a suportar les altes temperatures, es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores), protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l'ombra, utilitzar roba ampla, lleugera i de colors clars, i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

A casa, s'aconsella baixar les persianes i obrir els tendals a les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s'insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l'excés d'alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

A més, quan s'estaciona el cotxe en la via pública, mai s'ha deixar persones ni mascotes dins perquè s'arriba a temperatures molt elevades.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: http://www.san.gva.es/ola-de-calor.

També et pot interessar

stats