Els sanitaris van atendre 226 migrants de la flotilla de l'Aquarius

L'operatiu sanitari va estar format per 150 persones de diferents categories incloent-hi metges, CICU, infermers i tècnics sanitaris.

La consellera de Sanitat fa un balanç del dispositiu sanitari desplegat per a atendre l'arribada dels migrants de l'Aquarius
La consellera de Sanitat fa un balanç del dispositiu sanitari desplegat per a atendre l'arribada dels migrants de l'Aquarius / Sara Ortells

Els efectius sanitaris desplaçats aquest diumenge al port de València van atendre in situ, a l'arribada a terra ferma de la flotilla de l'Aquarius, un total de 226 migrants; d'ells, 122 van ser derivats a cinc hospitals de la ciutat. Deu persones, entre elles un menor, hi continuen ingressades com a conseqüència de les afeccions respiratòries, cutànies, alteracions en la funció renal o problemes metabòlics, entre altres patologies, i el seu estat no es considera greu.

Una part important de l'operatiu per a rebre els migrants va ser l'atenció sanitària. Personal sanitari d'arreu del territori es va desplaçar al port de València per a encarregar-se'n de les tasques d'atenció. 

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha fet balanç del dispositiu sanitari desplegat per a atendre l'arribada dels 630 migrants que anaven en aquesta flotilla. Ha recordat que l'operatiu sanitari va estar format per 150 persones de diferents categories (metges, CICU, infermers, tècnics sanitaris, entre d'altres) i ha destacat també la "magnífica coordinació" entre departaments i amb els cossos de seguretat i les organitzacions no governamentals.

Una vegada que els migrants baixaren dels tres vaixells (Dattilo, Aquarius i Orione), els efectius sanitaris van atendre 226 persones in situ, de les quals 122 van ser traslladades a hospitals. En els casos en els quals aquests migrants anaven amb familiars, el nucli complet va ser traslladat als centres hospitalaris, amb això es va facilitar la permanència en aquests de 40 familiars dels hospitalitzats.

Quant als quadres clínics, la consellera ha precisat que es van atendre casos de deshidratació, febra, cremades de grau divers relacionades principalment amb el fuel i l'aigua del mar o diverses amputacions falàngiques de les mans.

També van ser ateses sis dones embarassades, que "es troben perfectament", i una altra que havia patit un avortament abans de l'arribada a la capital valenciana.

Dilluns de matí romanien ingressades 10 persones, entre elles un menor, distribuïdes a cinc hospitals de València: 4 al General, 2 al Clínic, 1 a La Fe, 1 al Peset i 2 a l'Arnau de Vilanova, però "en principi no sembla que córreguen cap risc", ha assegurat la consellera.

Ja tenen la seua targeta SIP

Totes les persones que van ser ateses pels serveis sanitaris de la Conselleria de Sanitat ja tenen la seua targeta SIP per accedir al circuit sanitari valencià. A la resta dels migrants també se'ls facilitarà.

Segons ha indicat la consellera, no hi ha efectius sanitaris als centres d'acolliment on es troben ja els migrants, atés que poden anar a qualsevol centre de salut per a ser-hi atesos, com qualsevol altre ciutadà, encara que Sanitat tindrà una actitud "proactiva" per a fer un seguiment al seu estat de salut.

Ana Barceló també ha tingut paraules d'agraïment per al tractament informatiu de l'arribada de l'Aquarius, per la "sensibilitat" dels mitjans i per haver retratat un "acolliment calorós" sense usar el drama que han viscut aquestes persones.

Tots els migrants del Aquarius tret d'un han demanat asil

Tots els migrants rescatats pel Aquarius i acollits per Espanya han sol·licitat asil, tret d'un, i d'ells 274 han manifestat la seua intenció d'anar a França, segons han assenyalat fonts de la Policia Nacional a Europa Press.

Aquestes dades inclouen també els menors rescatats, segons han afegit aquestes fonts, tant els que anaven amb les seues famílies com aquells que no hi van acompanyats. En el primer cas, es tramita la sol·licitud conjuntament amb la de la família, i en el segon, en quedar tutelats per la Generalitat Valenciana, és aquesta la que se n'encarrega dels tràmits.

A més, en fer les identificacions no s'ha trobat cap migrant que tinga antecedents penals o que tinguera prohibida l'entrada al territori, per la qual cosa no s'ha obert cap expedient d'expulsió.

La vicepresidenta del Govern d'Espanya, Carmen Calvo, havia anunciat que quasi la meitat dels migrants acollits per Espanya per raons humanitàries desitgen anar a França. Concretament, els que manifesten la seua voluntat de traslladar-se al país veí són el 43,5 per cent. La resta (355), un 56,4 per cent, romandria a Espanya.

També et pot interessar

stats