Sánchez anuncia que gran part dels espanyols estaran vacunats el primer semestre de 2021

El president del govern ha afirmat que Espanya serà, amb Alemanya, el primer país a tindre un pla complet de vacunació.

Pedro Sánchez durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
Pedro Sánchez durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència / Efe

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que, al costat d'Alemanya, Espanya serà el primer país de la Unió Europea a tindre un pla complet de vacunació, que s'aprovarà dimarts que ve en Consell de Ministres i permetrà que una part substancial de la població espanyola puga estar vacunada en el primer semestre de 2021.

Sánchez ha fet aquest anunci durant la presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'economia espanyola, Espanya Pot, al costat de la presidenta del govern de La Rioja, Concha Andreu, en el Museu Würth, situat a Agoncillo, un municipi de La Rioja.

Sánchez ha explicat que aquest pla de vacunació, que es prepara des del mes de setembre passat, i que preveu incrementar en 10.000 les places de formació sanitària per a avançar la incorporació de nous professionals amb la finalitat de reforçar els serveis de salut de totes les comunitats autònomes.

“Queden mesos durs per davant”, ha subratllat, però “el full de ruta està traçat”, a partir del respecte a les decisions dels experts i a les institucions. En la lluita contra la segona onada de la Covid-19, Sánchez ha recordat que es precisen entre dues o tres setmanes per a avaluar l'eficàcia de les mesures que adopten les comunitats autònomes i l'Estat.

Sánchez ha ressaltat que a Espanya fa dues setmanes consecutives que ha descendit la incidència acumulada de casos per 100.000 habitants per 14 dies, en passar de quasi 530 en la primera setmana de novembre als 436, que és la mitjana nacional registrada aquest dijous.

“Estem en el camí adequat per a doblegar la corba. Estem encara molt alts, però tenim l'objectiu ambiciós marcat per l'Organització Mundial de la Salut, la Unió Europea i els extraordinaris professionals científics del país, que és tornar a situar la incidència acumulada en 25 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies”, ha recalcat.

Amb l'“horitzó esperançador” que s'albira per la “recuperació progressiva de la normalitat” a causa dels recents anuncis de les noves vacunes de Pfizer i Moderna, ha subratllat que “qualsevol eufòria ha de ser compensada amb la cautela”. Així, ha precisat que la UE ha signat ja tres contractes amb les farmacèutiques AstraZeneca, Sanofi, Janssen i BioNTech/Pfizer per mil milions de dosis ampliables. La signatura amb CureVac és imminent i estan molt avançades les negociacions amb Moderna per a altres 400 milions de vacunes addicionals.

A Espanya li correspondria un 10 per cent de les dosis contractades, per la qual cosa ha assegurat que el Govern “treballa a ple rendiment” perquè les vacunes estiguen disponibles com més prompte millor, per a la qual cosa compta amb una cadena logística molt poderosa, i s’hi sumen els projectes d'investigació que lidera el CSIC amb vacunes que podran patentar el 2021.

No obstant això, ha insistit que la població “no pot relaxar-se”, especialment abans de “moments tan crítics” com el Nadal. A aquesta situació caldrà donar “una resposta específica”, en la qual ja estan treballant el Ministeri de Sanitat i els consellers de Salut de les comunitats autònomes en aquests moments tan “importants” per a tantes famílies.

També et pot interessar

stats