Sánchez anuncia la creació d’una comissió avaluadora de la pandèmia

Examinarà les fortaleses i debilitats del país per tal de preparar-nos de cara a una probable segona onada de contagis.

El president del govern, Pedro Sánchez
El president del govern, Pedro Sánchez

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que el govern impulsarà una comissió parlamentària d’avaluació tan prompte com s’alce l'estat d’alarma el 21 de juny, que treballarà per a preparar-nos millor de cara a una possible segona onada de contagis.

"Una segona onada és un risc cert", ha dit Sánchez. "Hem d’extraure totes les lliçons del que ha funcionat millor i pitjor, avaluar deficiències del sistema sanitari, fragilitats en el sistema d'atenció als majors, en educació no presencial o en el problema de la bretxa digital".

“L’amenaça no ha desaparegut, el virus continua a l’aguait, però ara toca posar en marxa el país amb total rotunditat”, ha assegurat el president del govern, que ha començat la seua compareixença posterior a la catorzena videoconferència de presidents i presidentes autonòmics mostrant la solidaritat del govern amb les famílies de les víctimes del crim masclista que s’ha produït aquest diumenge a Úbeda, Jaén, on un home ha assassinat la seua parella i els dos fills i després s'ha suïcidat.

Sánchez s'ha referit a les mesures que el govern prepara per a afavorir la recuperació econòmica i social, concretament en relació amb l'educació,el rellançament de la indústria amb un pla específic per a l’automoció i un altre per al turisme i l'obertura de fronteres tant interiors com exteriors.

Educació i tornada a les aules a setembre

Sánchez ha assegurat que les classes començaran al setembre i ho faran en un entorn segur i saludable. L’executiu ha elaborat ja, en col·laboració amb les comunitats autònomes un document marc on es plantegen recomanacions, que busquen reduir al màxim els riscos de contagi, reforçant l’educació per a la salut, reduint els contactes, ventilant els espais i controlant els casos de contagi.

En aquest sentit, cada centre educatiu haurà d’obrir amb un pla d’inici de curs i un pla de contingència que detallarà els mecanismes de cara a possibles incidències. Es preveu que hi haja una persona de referència que s’ocuparà dels aspectes relacionats amb la Covid-19 i un equip amb representants de la comunitat educativa per a informar i garantir el compliment dels principis.

En educació infantil i fins a 4t de primària es proposa que els grups siguen de 15 a 20 alumnes i, en la resta de cursos, els espais es reorganitzaran per a garantir un metro i mig de distància entre els alumnes. La mascareta serà obligatòria a partir de 5é de primària i en els quatre cursos anteriors quan els alumnes no estiguen amb els seus grups de convivència. No serà obligatòria en infantil, on es prioritzaran les activitats a l’aire lliure.

Segons Sánchez, la parada forçosa de l’educació ha posat de manifest dues carències: la bretxa digital que pateixen les famílies que no disposen de connexió a internet o la tecnologia per a estudiar telemàticament; i les mancances en corresponsabilitat familiar a l’hora de compatibilitzar el treball i l’educació de la xicalla. D’aquestes carències s’ocuparà la comissió parlamentària d’avaluació abans mencionada, que haurà de proposar mesures per al futur.

Rellançament de la indústria

El president del govern també ha anunciat que aquest dilluns presentarà un pla integral per a impulsar l’automoció que vol donar resposta a les necessitats del sector i preparar-lo per a avançar cap a la transició ecològica i una mobilitat sostenible i connectada, sense perdre la competitivitat.

En aquest sentit, es promouran inversions, reformes legals, estímuls a la investigació, mesures fiscals i de formació i qualificació professionals per a dotar de recursos humans a la indústria.

El govern preveu destinar 3.750 milions d’euros per al pla, que serviran per a renovar el parc de vehicles, incentivar la compra de vehicles elèctrics i facilitar ajudes a les famílies de menys recursos.

Pel que fa al sector turístic, Sánchez ha anunciat un altre pla que es presentarà dijous i s’ha referit també a l’obertura de fronteres amb tots els països de la Unió Europea a partir del 21 de juny, excepte amb Portugal, que reobrirà fronteres l’1 de juliol en un acte al qual acudiran Sánchez i el rei Felip VI.

També et pot interessar

stats