Sánchez afirma que la destrucció de les armes "reforça" la idea de la derrota de la banda terrorista

El govern ha destruït 1.400 armes confiscades a ETA i el Grapo amb l'absència d'associacions de víctimes per considerar l'acte "una maniobra publicitària".

Una piconadora passa per damunt de les armes confiscades
Una piconadora passa per damunt de les armes confiscades / Efe

El cap del govern, Pedro Sánchez, ha encapçalat aquest migdia l'acte en què s'han destruït vora 1.400 armes confiscades durant dècades per les forces de seguretat a organitzacions terroristes, la majoria a ETA, tot i que també hi ha un 10% d'armament intervingut al Grapo. Es tracta d'un acte simbòlic en el qual, amb una piconadora s'ha destruït un miler d'armes, sobretot pistoles i revòlvers, a més de subfusells. A l'acte ha assistit el ministre de l'Interior, i representants dels governs basc i navarrés, així com del Consell del Poder Judicial i del ministeri fiscal, i membres de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, funcionaris d'institucions penitenciàries i les forces armades.

L'organització d'aquest acte l'ha impulsada el Ministeri de l'Interior i el Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme, el patronat del qual encapçala el president del govern, i les absències han sigut notables. No hi han assistit els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy, del PP, el líder del Partit Popular, Pablo Casado, ni les associacions i fundacions de víctimes del terrorisme. El president de Dignitat i Justícia, Daniel Portero, ha justificat la seua absència en assegurar que es tracta d'"una maniobra publicitària" del govern de Sánchez per a tractar de "tapar l'abandonament, la humiliació i traïció als quals té sotmeses a les víctimes del terrorisme".

El president del govern, Pedro Sánchez ha destacat en el seu discurs la col·laboració clau i el paper de França en la lluita contra la banda terrorista ETA, que ha suposat "la derrota de les bales davant dels vots". Sánchez ha ressaltat "el simbolisme" d'aquest acte, ja que la destrucció de pistoles, fusells i escopetes té un gran significat, "la derrota d'ETA davant de la democràcia espanyola". "La derrota de les bales davant dels vots, com va dir en aquell moment Alfredo Pérez Rubalcaba", ha recordat el líder de l'executiu.

Per a Sánchez, "la destrucció de les armes reforça la idea de la derrota de la banda terrorista" perquè "no es pot canviar el passat, però tenim l'obligació de reparar-lo", i ha indicat que després de la desparició d'ETA, es necessita "memòria democràtica".

En la cerimònia també ha intervingut Florencio Domínguez, director del Centre per a la Memòria de les Víctimes del Terrorisme, que ha assenyalat que "darrere d'aquestes armes hi ha moltes tragèdies".

Posteriorment, les restes d'aquestes armes aniran a una fundició per a destruir-les totalment. Fora d'aquest acte, queden encara les que estan subjectes a procediments judicials i les entregades per les autoritats franceses al febrer de 2018 i que formaven part d'una cinquantena de procediments judicials instruïts en aquest país entre 1999 i 2009.

També et pot interessar

stats