Salvador Illa: “L’objectiu d’aquesta setmana és doblegar la corba”

El ministre de Sanitat ha insistit que “continua la fase de confinament i no hem iniciat cap procés de desescalada”.

Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska, durant la compareixença
Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska, durant la compareixença / Moncloa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que les xifres de la propagació del coronavirus que s’han oferit aquest dilluns permeten confirmar que s’ha superat “la primera etapa de la pandèmia, que era assolir el pic, i que l’objectiu d’aquesta setmana és consolidar-ne la segona, que busca doblegar la corba”.

Illa ha insistit que l’estat espanyol continua “en fase de confinament i no s’ha iniciat cap procés de desescalada ni s’han eliminat les restriccions de circulació de les persones”. En aquest sentit, el ministre ha explicat que s’ha représ l’activitat econòmica “en un nombre limitat d’activitats” i ha recordat que només estan permesos els desplaçament a la faena en casos autoritzats i quan no es puga teletreballar. A més, ha recordat la resta de desplaçaments permesos: fer la compra, tornar al lloc de residència, desplaçaments per a la cura de persones majors, menors, o persones amb dependència; els desplaçaments a centres mèdics i a entitats financeres.

El ministre ha fixat tres prioritats pel que fa al moviment de persones: “El manteniment de la distància entre les persones d’almenys un metre, les mesures d’higiene com llavar-se les mans i la higiene en espais de treball i zones comunes”. En els casos que no es puga mantindre aquesta distància, Illa ha recomanat l’ús de mascaretes, tal com ocorre en el transport públic.

El titular de Sanitat també ha confirmat que aquesta vesprada tindrà lloc una nova reunió del Consell Interterritorial entre el govern espanyol i els consellers i conselleres de Sanitat amb l’objectiu “de reforçar la coordinació i la comunicació amb les comunitats autònomes respectives”.

Lliçons sobre les residències

Preguntat per l’alt nombre de morts en les residències de persones majors, el ministre de Sanitat ha afirmat que caldrà traure “moltes lliçons” de la pandèmia. “Una és la revisió de com està funcionant aquest sector”, ha assenyalat. El ministre ha declinat anticipar esdeveniments i ha demanat que es concentren els esforços a combatre la pandèmia. “Quan acabe hauré de traure conclusions”, ha sentenciat.

Reunió amb agents socials i econòmics

D'altra banda, el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que la setmana que ve el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà amb tots els agents socials i econòmics per a posar en marxa les mesures que facen possible la reconstrucció econòmica i social d'Espanya. Així mateix, ha qualificat de positiu que el cap de l'oposició, Pablo Casado, haja dit que acudirà a la crida del president.

Continua el repartiment de mascaretes

Aquest dilluns ha començat la cinquena setmana de confinament i és el primer dia de treball en molts sectors després de dues setmanes de parada obligatòria. Per aquest motiu, s'han començat a repartir 10 milions de mascaretes en els nus principals de transports, sense que s'haja registrat cap incident. Dimarts i dimecres continuarà la distribució en les huit autonomies on hui és festiu, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana.

650.000 denúncies per desobediència

Així mateix, Marlaska ha informat que des que va començar l'estat d'alarma i l'obligació de confinament s'han interposat 650.000 denúncies per trencar les limitacions de mobilitat.

També et pot interessar

stats