Salvador Illa augura “setmanes dures” i crida a “vacunar i vacunar”

Illa afirma que la pandèmia evoluciona a pitjor, amb 321 casos per cada 100.000 habitants i un 24% d'ocupació de llits d'UCI.

Els ministres de Sanitat i Política Territorial i Funció Pública, Salvador Illa i Carolina Darias
Els ministres de Sanitat i Política Territorial i Funció Pública, Salvador Illa i Carolina Darias / J.J. Guillén (Efe)

El govern espanyol ha reconegut que les dades de la pandèmia són roïnes i que esperen “setmanes dures”. Per això ha insistit en la importància de seguir de manera estricta les mesures marcades per les comunitats i ha destacat la importància de la vacunació perquè hi haja més vacunats que contagiats: “Cal vacunar i vacunar”. Ho han assegurat els ministres de Sanitat i Política Territorial i Funció Pública, Salvador Illa i Carolina Darias, respectivament, en la roda de premsa posterior a la reunió del comité de seguiment del coronavirus, que ha estat presidida pel cap de l'executiu, Pedro Sánchez.

“La dada és una dada dolenta, la pandèmia evoluciona a pitjor”, ha admés Illa, davant l'augment de la incidència acumulada fins a arribar als 321 casos per cada 100.000 habitants, una pressió hospitalària entorn del 12% i un 24% d'ocupació de llits d'UCI per part de pacients de Covid.

Amb l'empitjorament de la situació, Illa ha valorat l'esforç de les comunitats que estan prenent “mesures contundents” d'acord amb l'estratègia nacional contra la Covid, “que ens va permetre véncer la segona onada”. El ministre ha insistit que “ja sabem el que cal fer”, que és reduir al màxim la mobilitat i els contactes, per això també s'ha volgut dirigir a la ciutadania perquè continuen complint de manera “exemplar” les mesures acordades.

De moment s'han administrat 140.000 vacunes de Pfizer

El ministre ha destacat la importància de la vacunació i ha considerat que el ritme d'administració de les vacunes encara ha de millorar, però està agafant una “velocitat acceptable”. “L'objectiu és tindre més vacunats que contagiats” ha marcat Illa, una meta que també ha ressenyat la ministra Carolina Darias: “Hem de vacunar, vacunar i vacunar”.

Per al govern, aquesta qüestió és determinant per a derrotar el virus i aconseguir la immunització col·lectiva, de manera que per a l'estiu s'haja vacunat el 70% de la població. De moment, segons Illa, s'han administrat unes 140.000 vacunes de Pfizer, a la qual s'unirà d'ací a uns set o deu dies la de Moderna, aprovada per l'Agència Europea del Medicament.

Dit això, Illa ha destacat com a “bona notícia” l'anunci realitzat aquest divendres per la Comissió Europea sobre la compra de 300 milions de dosis addicionals de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech, la qual cosa duplicarà les existències d'aquesta vacuna a la UE. Espanya, tal com ha informat el ministre, rebrà una part proporcional d'aquestes dosis, al voltant del 10%.

Illa reafirma que no deixarà el ministeri fins que comence la campanya

D'altra banda, el ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha reafirmat aquest divendres que està “centrat a fer front a la pandèmia” del coronavirus i que continuarà exercint la seua responsabilitat fins que comence la campanya de les eleccions catalanes, fixades per al 14 de febrer.

“Que li quede clar a tothom. Estic centrat a assumir les meues responsabilitats i a fer front a l'increment de casos, i fins a l'últim minut exerciré les meues responsabilitats. Quan comence la campanya electoral, les deixaré d'assumir”, ha afirmat.

També et pot interessar

stats