Salutacions nazis i cançons d’extrema dreta en un quarter militar de Madrid

Una exclusiva de la revista 'La Marea' mostra una escena gravada ara fa un any a la caserna de Paracuellos del Jarama.

Un moment del vídeo que ha difós La Marea

Soldats de l’exèrcit espanyol gravats fent salutacions nazis mentre canten una cançó sobre la División Azul del grup de rock neonazi Estirpe Imperial. En el vídeo, publicat en exclusiva pel periodista valencià Miquel Ramos per a la revista La Marea, es pot escoltar com els militars canten la cançó "Primavera", que té una lletra al·lusiva al "Cara al sol", mentre estenen el braç per a fer la salutació feixista.

Segons informa el mitjà, l’escena va ser gravada el 8 de desembre del 2019 a la caserna militar de Paracuellos del Jarama, a Madrid, mentre se celebrava el dia de la Immaculada, patrona de les tropes d’infanteria. El quarter on es van gravar les imatges és la base de la Brigada Paracaigudista (Bripac) de l’Exèrcit de Terra.

Mesures disciplinàries

Fonts de l’exèrcit han explicat que aquest episodi va donar lloc a adoptar mesures disciplinàries en el seu moment. Segons explica l’agència Europa Press, els autors de les salutacions nazis van ser sancionats.

La publicació d’aquest vídeo es produeix setmanes després que es fera pública una conversa en un xat entre militars retirats on feien al·lusions a l’alçament militar i defensaven afusellar 26 milions de persones. En paral·lel també es va conéixer una carta enviada a Felip VI per un grup de militars on denunciaven que el govern de coalició entre PSOE i Podem “amenaça la descomposició de la unitat nacional”.

Unides Podem demana expulsar l’extrema dreta de les Forces Armades

Després de conéixer el vídeo publicat per La Marea, el president del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha reclamat la ministra de Defensa que expulse l’extrema dreta de les Forces Armades. Asens ha dit que l’apologia del nazisme no afecta únicament a militars retirats i que és “alarmant la infiltració de l’extrema dreta en l’exèrcit”.

Un total de nou militars en actiu han sigut sancionats durant els últims tres anys per publicar articles d'opinió en xarxes socials, pàgines web o revistes, encara que només un d'ells va ser definitivament expulsat de les forces armades. Així consta en la documentació remesa pel govern espanyol al diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu en una resposta parlamentària.

La llei de drets i deures dels membres de les forces armades, de l'any 2011, estableix que els militars estan subjectes al deure de neutralitat política i no poden fundar ni afiliar-se a partits polítics, a més de mantindre "una estricta neutralitat pública en relació amb l'actuació dels partits polítics".

D'acord amb aquest precepte, el Ministeri de Defensa ha obert en els últims vint anys un total de tretze expedients contra membres de les forces armades per haver publicat missatges en xarxes socials o articles d'opinió en diaris, revistes o pàgines web.

També et pot interessar

stats