Salpa de Sagunt el mercant acusat de transportar material bèl·lic a l’Aràbia Saudita

La plataforma Armes sota Control i altres agrupacions exigeixen al govern espanyol que no autoritze el trànsit de l’embarcació.

VÍDEO | Salpa de Sagunt el mercant acusat de transportar material bèl·lic a l’Aràbia Saudita

El mercant Bahri Abha ha salpat aquest dimarts a les 11:20 hores del port de Sagunt, acusat per organitzacions antimilitaristes de transportar material bèl·lic a l’Aràbia Saudita. El vaixell s’ha establit a la costa valenciana prop de huit hores per a dur a terme treballs de càrrega de sis contenidors i deu autobusos.

Així ho han confirmat fonts de l’autoritat portuària, que han indicat que el mercant ha arribat al port vora les tres de la matinada i mitja hora després ha iniciat les operacions, que han finalitzat a les 9:30 hores.

La plataforma Armes sota Control, Amnistia Internacional i altres agrupacions antibèl·liques havien exigit al govern espanyol que no autoritzara el trànsit del vaixell en cap port, però l’autoritat portuària ha assegurat que és legal. “Vaixell de l’Aràbia Saudita farà escala al port de Sagunt amb carregament d’armes, se sospita que per a la guerra al Iemen”, ha denunciat Amnistia Internacional a través de les seues xarxes socials. L’Ajuntament de Sagunt, per la seua banda, havia exigit a les autoritats del port de València i al Ministeri de Defensa que prenguera les mesures necessàries per a evitar que atracara al port l’embarcació Bahri Abha.

D’altra banda, des d’organitzacions com Amnistia Internacional, han aprofitat situacions com la d’aquest vaixell carregat suposadament d’armament per a reivindicar una nova llei de secrets oficials. Segons ha argumentat Natxo Gay, coordinador d’Amnistia Internacional a la ciutat de València, en el 20H NTC, la llei actual permet que l’Estat es reserve informació vinculada a la política de defensa.

Gay ha afirmat que la seua organització va demanar informació a la delegació del govern a la Comunitat Valenciana sobre les mercaderies que transportava el mercant saudita, però “només ens van dir que transportava autobusos i sis contenidors, dels quals no ens van detallar el contingut”.

Concentracions

Durant la nit s’ha concentrat un grup d’activistes a la porta del recinte portuari i, segons les mateixes fonts, quatre d’ells han saltat el reixat i han accedit al recinte, encara que han sigut interceptats per agents de la Guàrdia Civil i els han tret fora de la zona de seguretat.

Vora dues-centes persones s’han concentrat a les 12:00 hores a Sagunt per a mostrar el seu rebuig a l’arribada al port d’aquest municipi del mercant saudita, i reclamar que no atraque en cap altre port espanyol.

Els concentrats han criticat que s’utilitzen els ports espanyols per a donar “cobertura tècnica” a aquest tipus d’embarcacions que “transporten armes que s’usen per a assassinar vilment, per a matar famílies senceres que no són ni de bon tros responsables ni combatents en les guerres de l’Aràbia Saudita”, segons recull el manifest que s'ha llegit.

També et pot interessar

stats