Els salaris i la falta de conciliació retarden la maternitat

Segons l'últim informe de l'INE, el 95% dels homes menors de 30 anys encara no ha sigut pare.

VÍDEO | Els salaris i la falta de conciliació retarden la maternitat

Les insuficients mesures de conciliació i els baixos salaris fan que les dones a Espanya siguen mares cinc anys més tard del que tenien previst. Segons l'última enquesta de fecunditat que l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que es publica aquest dimarts, un bon sou al final de mes és una de les condicions més valorades d'un lloc de treball. Però en el cas de les mares, aquesta variable competeix amb les facilitats per a conciliar la vida familiar i professional. De fet, les que treballen tenen menys fills i filles -la mitjana és d’1,3 per dona- i, a mesura que augmenta el nivell educatiu, la maternitat es posposa fins a superar la trentena.

Mentre que baixa a la sisena posició per a les mares, que el treball siga interessant és la segona qüestió més important per a les dones menors de 30 anys sense fills. Per a elles, a més dels motius laborals, algunes de les raons per a no quedar-se embarassades és el fet de no tindre parella, l'edat o, com és el cas d'una de cada quatre dones de 30 a 44 anys, que simplement no volen ser mares.

El 95% dels menors de 30 anys no ha sigut pare

Aquesta radiografia de la fecunditat del 2018 no s'elaborava des del 1999 i, per primera vegada, inclou l'opinió dels homes. Quasi la totalitat dels menors de 30 anys -amb una taxa del 95%- encara no ha sigut pare, un percentatge que s’acosta al 20% per a partir d'aquesta edat. En canvi, el 79% de les dones de 25 a 29 anys encara no ha tingut fills, dades que es redueixen al 52% per a la franja de 30 a 34 anys, al 27,8% per a les de 35 a 39 anys i al 19% a partir dels 40.

Més mares de nacionalitat estrangera

Les dones de nacionalitat estrangera tenen més fills i filles que les de nacionalitat estrangera i, a més, més joves. Així, mentre que en el grup de 30 i 34 anys les estrangeres tenen una mitjana d'1,2 fills, les espanyoles situen la seua mitjana en 0,69 fills.

També et pot interessar

stats