S'eleven a 10 les persones mortes després de les greus riuades a Sant Llorenç des Cardassar

Pedro Sánchez es desplaçarà a Mallorca després de les fortes pluges a Mallorca

L'aigua nega el municipi mallorquí de Sant Llorenç des Cardassar

El president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, es desplaçarà aquest dimecres al migdia a Mallorca per a seguir de primera mà l'evolució de la situació d'emergència que es registra a l'est de l'illa, provocada per les fortes riuades a la localitat de Sant Llorenç des Cardassar.

De moment 9 persones han mort i altres 16 es troben desaparegudes després de desbordar-se per les fortes pluges de les últimes hores el torrent de Sant Llorenç. Entre les víctimes mortals hi ha l'exalcalde d'Artà. A més, n’hi ha de 15 ferides i se n’han rescatat 40. Un total de 200 persones han sigut evacuades i han passat la nit en un poliesportiu. 

La consellera d'Hisenda i encarregada d'Emergències a les illes Balears, Catalina Cladera, ha confirmat a Les notícies del matí que no es descarta que puga créixer el nombre de persones desaparegudes. També ha agraït la "intensa feina" que han dut a terme els cossos d'emergència durant la nit, més de 100 operatius hi han estat treballant.

A hores d'ara, més de 400 efectius treballen a la zona de Sant Llorenç des Cardassar per a avaluar els danys, realitzar tasques de búsqueda de persones desaparegudes i atendre la població afectada.  En total són un centenar de militars, huit vehicles del Tercer Batalló de la Unitat Militar d’Emergències (alguns procedents de la base de Bétera, a Camp de Túria), una embarcació, tres helicòpters i tres gossos de rastreig, que s'afigen a les tasques de recerca dels despareguts i d'auxili als afectats. La Comandància General de les Balears, depenent de l’Exèrcit de Terra, també ha traslladat efectius i vehicles a la zona afectada per les inundacions, i la Guàrdia Civil n'ha desplegat més de cent agents.  

Els primers efectius de l'UME han aterrat a Palma de Mallorca a primera hora del matí i des de les 8 es troben ja al poble de Sant Llorenç des Cardassar, que es troba totalment negat per l’aigua. En total, han caigut més de 230 litres per metre quadrat durant les últimes hores, i ara mateix la prioritat és trobar les persones desaparegudes, tal com ha indicat Cladera. Aquestes 9 persones ja han sigut identificades i les estan buscant-les tant al mateix poble de Sant Llorenç com en altres punts de la rodalia, amb gossos especialitzats de la Guàrdia Civil. 

El Servei d’Emergències de les Illes Balears ha confirmat que dues de les víctimes han mort a causa de la forta torrentada que ha patit el municipi de Sant Llorenç des Cardassar. Una d’elles era una persona amb mobilitat reduïda a qui la tamborinada d’aigua va sorprendre al soterrani de casa. L’altra, de 83 anys, va ser trobada a una parcel·la del polígon d’Artà. Al llarg de la matinada s’ha trobat el cos d’una tercera persona i poc després de les 5 es trobava el cadàver d’una altra dona a sa casa. La cinquena víctima mortal l'ha confirmat el servei d'emergències balear vora les 8 del matí, i la sisena passades les 11.

Des de les 8:30 hores hi està reunit un gabinet de crisi creat pel Govern balear, en què participarà l’alcalde de la localitat afectada i tots els cossos d'emergències, per a planificar el dispositiu d’emergències.  Segons ha detallat la consellera balear d'Emergències, l'objectiu de la trobada és actualitzar tota la informació i coordinar les tasques previstes per a la jornada per a agilitzar el rescat de les persones desaparegudes i restaurar la situació de normalitat en Sant Llorenç des Cardassars com més prompte millor. 

L'intens torrent d'aigua ha deixat una gran quantitat de cotxes amuntegats als carrers i danys materials en el municipi, amb habitatges totalment inundats i mobiliari urbà devastat. Fonts de La Moncloa han informat que els ministeris de l'Interior i Política Territorial, i el Govern balear elevaran aquest dijous un informe al Consell de Ministres per a avaluar l'abast de les pèrdues humanes i materials, i prendre les mesures urgents necessàries davant dels danys que ha patit la zona afectada.

A hores d’ara no plou, però el Servei d’Emergències de les Illes Balears ha demanat el veïnat que es mantinga a dins de casa. 

Mostres de suport

Tant el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, com Ximo Puig, que es troba de viatge oficial a Brussel·les, han traslladat el seu suport i condol a les víctimes de les inundacions a través del seu compte de Twitter. I el delegat de Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, ha fet el mateix amb l'homòloga a les illes Balears, Rosario Sánchez des de la ràdio d'À Punt Mèdia.

El Congrés dels Diputats també ha guardat un minut de silenci en homenatge a les víctimes provocades per les intenses pluges que han caigut aquesta matinada a Mallorca. 

També et pot interessar

stats