La rotació del nucli intern de la Terra podria estar invertint-se

A partir de l'anàlisi dels terratrémols s’ha pogut correlacionar la variació amb els canvis de les observacions geofísiques de la superfície terrestre, com el camp magnètic i la duració del dia

Capes de la terra / Marta Galindo

El nucli intern de la Terra, una bola calent i densa de ferro sòlid situat a més de 5.000 quilòmetres de profunditat, és el lloc més inaccessible del nostre planeta. Ara, un equip científic xinés ha constatat que la seua rotació podria haver-se detingut recentment i estar invertint-se.

A partir de l’anàlisi de terratrémols s’ha pogut correlacionar la variació amb els canvis de les observacions geofísiques de la superfície terrestre, com el camp magnètic i la duració del dia.

La Terra està formada per diverses capes: l’escorça, el mantell, el nucli extern i el nucli intern. Aquest darrer és una bola de ferro sòlid que està envoltada per un nucli extern líquid, que li permet girar de manera distinta a la rotació de la mateixa Terra. El gir del nucli intern és impulsat pel camp magnètic generat en el nucli extern i equilibrat pels efectes gravitatoris del mantell.

Saber com funciona el nucli intern sòlid podria aclarir com interactuen les capes terrestres, expliquen els autors de la Universitat de Pequín. També assenyalen que la velocitat d’aquesta rotació i si varia és objecte de debat entre la comunitat científica des de fa anys.

Per a portar a terme la seua investigació, Xiaodong Song i Yi Yang analitzaren les ones sísmiques de terratrémols quasi idèntics des de la dècada dels seixanta. Van descobrir que des del 2009 aproximadament les trajectòries que abans mostraven una variació temporal significativa han experimentat pocs canvis. Això suggereix que la rotació del nucli intern s’ha detingut.

Una altra conclusió a la qual van arribar va ser que això podria estar relacionat amb una inversió de la rotació del nucli intern com a part d’una oscil·lació de set dècades.

Els investigadors conclouen que aquesta oscil·lació en la rotació del nucli intern prova la interacció entre les diverses capes de la terra, resumeix la publicació de la revista Nature Geoscience.

Les troballes podrien ajudar a aprofundir en la comprensió de com els processos profunds de la Terra afecten la superfície.

També et pot interessar

stats